Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Oliwka Europejska

28-07-2015

Oliwka europejska to długowieczne drzewo owocowe z rodziny oliwkowatych. Osiąga 10-12 m wysokości. Uprawiana jest na pograniczu strefy klimatu umiarkowanego i podzwrotnikowego od ponad 4 tys. lat. Ma zimotrwałe liście, gładkie, wąskie i lancetowate, koloru szarozielonego, a od spodu białawosrebrnego. Drobne, białe pachnące kwiaty kwitną wiosną, tworząc grona pomiędzy liściem a łodyga. Owoce podobne do śliwki ( około 3,5 cm długości) latem są zielone a dojrzałe stają się purpurowoczarne. Stanowią źródło najbogatszego w składniki odżywcze oleju roślinnego oliwy z oliwek. Wytłacza się go z około 90% światowego zbioru oliwek. 10% przeznaczonych jest do spożycia. Świeżo zerwane są twarde i gorzkie, do jedzenia nadają się po macerowaniu w mocno solonej wodzie. Możemy je kupić w zalewie solankowej, czasem nadziewane papryką lub migdałami.
Zielone różnią się od czarnych sposobem fermentacji i jej długością. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe ,dzięki czemu wspomagają regulację poziomu cholesterolu we krwi. Liście i owoce drzewa oliwnego zawierają oleoropeinę, związek o silnym działaniu przeciwbakteryjnym przeciwwirusowym. Olej jest bogatym źródłem witaminy E i tłuszczów nienasyconych.
Ma wysoką wartość energetyczną (899 kcal w 100 g ) . badania naukowe potwierdzają, ze oliwa z oliwek nie tylko jest wartościowym składnikiem żywnościowym, ale i ważnym środkiem leczniczym. W procesie produkcji zachowują się w niej przeciwutleniacze , chroni więc organizm przed działaniem wolnych rodników, przyspieszających starzenie się, a także wywołujących wiele poważnych chorób, jak nowotwór i artretyzm.

Olej z oliwek jest bogatym źródłem witaminy E i tłuszczów nienasyconych działających przeciwutleniająco.

Stosowana zewnętrznie

Oliwa poprawia stan suche skóry i włosów, zwłaszcza z łupieżem. Jest składnikiem wielu kosmetyków, m.in. kremów, maseczek, balsamów. Okłady z liści są skuteczne na otarcia naskórka i trudno gojące się rany. Stosowana jest również w użądleniach os i pszczół.


Oliwki zawdzięczają walory smakowe długotrwałemu macerowaniu w słonej wodzie.

Stosowana wewnętrznie


Poprawia krążenie i pracę serca, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i nerwowy. Zmniejsza wydzielanie soków żółciowych – pomaga przy nadkwasocie. Oleje może być stosowany przy zaparciach i wrzodach trawiennych, a liście przy nadciśnieniu. Mocny, gorzki napar obniża ciśnienie, wzmacnia system odpornościowy, jest skuteczny w leczeniu zespołu chronicznego zmęczenia. Wskazany jest przy osłabieniu fizycznym i umysłowym.

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże