Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Nektarynki

28-07-2015

Jest to odmiana brzoskwini powstała w wyniku krzyżówek. Owoc ten ma kształt, smak i aromat zbliżony do brzoskwini, ale pozbawiony jest charakterystycznego dla niej meszku na skórce. Miąższ nektarynek jest jędrniejszy i twardszy, ma także silniejszy, słodko – winny smak. W przeciwieństwie do swojej kuzynki brzoskwini, nie dojrzewają po zerwaniu z drzewa, dlatego należy wybierać owoce miękkie. Ich skórka zazwyczaj ma zielonożółtawą, pomarańczową lub czerwoną barwę. Pestkowce te rosną na ciepłolubnych drzewach dochodzących do 5 m wysokości, samopylnych i tracących lancetowate liście na zimę. Kwiaty występują dość licznie, są różowe i rozwijają się wcześniej niż liście.

Nektarynki zawierają dużo witaminy A, potasu i witaminy PP

Nazwa nektarynek pochodzi od greckiego słowa nektar, które oznacza napój bogów greckich. Nic dziwnego, owoce są słodkie, piękne i zawierają wiele (więcej niż brzoskwinia ) składników odżywczych. Nektarynki charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, A, PP oraz potasu i ryboflawiny. Wspaniale smakują surowe (zawierają tylko 36 kcal), ale wytwarza się z nich również smakowite dżemy, marmolady, desery i ciasta.

Stosowane wewnętrznie


Nektarynki dostarczają dużych ilości witaminy C jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na tę substancję; pomagają wchłaniać żelazo przez organizm, mobilizują system immunologiczny; poprawiają stan skóry, przyspieszają gojenie wszystkich ran; pomagają w procesie rekonwalescencji, wzmacniają i odmładzają organizm.

 

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże