Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Nasiona słonecznika

25-05-2015

Słonecznik jest w Polsce bardzo popularną rośliną, choć rzadko kto wie, że pochodzi on z Meksyk . Jego uprawy znajdują się głownie na Węgrzech, we Francji, w Indiach, Egipcie, Azji Mniejszej i Rosji. Jest to roczna roślina z rodziny złożonych która dorasta do około 2,5 m wysokości. Charakterystyczne są jej wielkie, bo mogące mieć nawet 70 cm średnicy, żółte kwiaty, które pięknie kontrastują z zielonymi, szorstkimi liśćmi w kształcie serca. Owocem jest odwrotnie jajowata niełupka, występująca w białym, żółtym lub czarnym kolorze ( czasem też w czarne prążki). Zawiera aż 38 % oleju słonecznikowego, który jest wartościowym tłuszczem jadalnym. Poza tym wykorzystywany jest w przemyśle technicznym, mydlarstwie, włókiennictwie, do wyrobu farb i pokostów. Ciekawostką jest że rdzeń masywnej łodygi słonecznika używany jest do wypychanie kamizelek i pasów reumatycznych. Nasiona słonecznika spożywczego są podobnie jak nasiona dyni. Powinny być częstym elementem jadłospisu, ponieważ są bogate w białka, niezbędne dla zdrowia tłuszcze wielonienasycone, które dostarczają organizmowi kwasów tłuszczowych, witaminy E, zwanej witaminą młodości, witaminy Foraz soli mineralnych.

Nasiona słonecznika są surowcem do produkcji oleju jadalnego.

Stosowane wewnętrznie

Nasiona słonecznika budują i regenerują tkanki ciała, zawierają przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami serca, zapobiegają nowotworom, przeciwdziałają miażdżycy; olej otrzymywany z nasion działa oczyszczająco na układ krążenia, regenerująco i odmładzająco na cały organizm, poprawia także elastyczność skóry.
 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże