Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Morela zwyczajna

13-05-2015

Jest to drzewo z rodziny różowatych, jego ojczyzną są góry Tien- szan i
północne Chiny. Morele należy do roślin ciepłolubnych, które tracą zimą liście.
Jej kwiaty zazwyczaj mają biały lub różowawy kolor i rozwijają się zanim
pojawiają się liście. Owocem jest kulisty pestkowiec z podłużną bruzdą. Skórka
owocu ma żółtą lub pomarańczową barwę i jest aksamitnie omszona. Miąższ smakuje
wspaniale, jest soczysty, słodki i bardzo aromatyczny. Morele zawierają dużo
cukrów, kwasy organiczne, związki mineralne ( żelazo, bor i potas ), witaminy B,
C i PP oraz prowitaminę A. Do celów leczniczych wykorzystuje się nasiona moreli,
które zawierają dużo oleju, białka, żelaza i witaminę B. Morele wspaniale
smakują surowe, lecz można z nich przygotować wyśmienite ciasta, konfitury,
soki, wina, likiery. Wysoką wartość pokarmową mają też morele suszone.


Morele są źródłem wielu składników mineralnych.


Stosowana wewnętrznie


Morele pomagają leczyć niedokrwistość, wiele chorób naczyniowo-sercowych,
przyspieszają rekonwalescencję po zapaleniu płuc, leczą astmę i zapalenie
oskrzeli, chronią przed zakażeniem i wzmacniają błony śluzowe, wzmagają apetyt,
obniżają poziom cholesterolu, leczą osteoporozę, bezsenność i nerwice,
poprawiają widzenie.


Stosowana zewnętrznie


Starte nasiona stosowane są w kosmetykach złuszczających zrogowaciały
naskórek, olej działa osłaniająco i zmiękczająco na skórę, zapobiega tworzeniu
się zmarszczek; podgrzany olej z pestek łagodzi ból ucha.


 

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże