Melon to bardzo stara roślina uprawna. Jego ojczyzną są Indie, rośnie także w Azji i Afryce. Łodyga melona pokryta jest miękkimi włoskami, wyrastają z niej na długich ogonkach szorstkie liście, a z ich kącików rozwijają się wąsy czepne. Roślina kwitnie na żółto, a z kwiatów powstają owalne owoce o charakterystycznej grubej, niejadalnej skórze i soczystym, pysznym miąższu. Wnętrze melona skrywa masę płaskich, białych nasion. Najpopularniejsze to melony siatkowate, kantalupa i kasaba. Najzdrowszą odmianą jest kantalupa, ponieważ w jej 100 gramowej porcji znajduje się ponad połowa zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Melony bogate są w cukry, witaminy C i PP, karoten oraz żelazo. Warto dodać, że są to owoce niskokaloryczne dostarczają około 30 kcal w 100 g miąższu.
Melony spożywa się zazwyczaj na surowo, lecz można przyrządzać z nich także konfitury i marynaty.
Stosowany zewnętrznie
Odwar z miąższu stosowano kiedyś do usuwania piegów, plam pigmentowych i wągrów.
Stosowany wewnętrznie
Melon zalecany jest w stwardnieniu tętnic, niedokrwistości i chorobach sercowo - naczyniowych, ma on działanie przeczyszczające, dlatego polecany jest osobom cierpiącym na zaparcia, hemoroidy i żylaki odbytu; zarówno miąższ, jak i nasiona działają moczopędnie, sok z melona używany jest jako środek
przeciwrobaczny; melon zawiera przeciwutleniacze chroniące ustrój przed rakiem i miażdżycą.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby