Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Melon

08-05-2015

Melon to bardzo stara roślina uprawna. Jego ojczyzną są Indie, rośnie także w
Azji i Afryce. łodyga melona pokryta jest miękkimi włoskami, wyrastają z niej na
długich ogonkach szorstkie liście, a z ich kącików rozwijają się wąsy czepne.
Roślina kwitnie na żółto, a z kwiatów powstają owalne owoce o charakterystycznej
grubej, niejadalnej skórze i soczystym, pysznym miąższu. Wnętrze melona skrywa
masę płaskich, białych nasion. Najpopularniejsze to melony siatkowate, kantalupa
i kasaba. Najzdrowszą odmianą jest kantalupa, ponieważ w jej 100 gramowej porcji
znajduje się ponad połowa zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Melony
bogate są w cukry, witaminy C i PP, karoten oraz żelazo. Warto dodać, że są to
owoce niskokaloryczne dostarczają około 30 kcal w 100 g miąższu.


Melony spożywa się zazwyczaj na surowo, lecz można przyrządzać z nich
także konfitury i marynaty.


Stosowany zewnętrznie


Odwar z miąższu stosowano kiedyś do usuwania piegów, plam pigmentowych i
wągrów.


Stosowany wewnętrznie


Melon zalecany jest w stwardnieniu tętnic, niedokrwistości i chorobach
sercowo - naczyniowych, ma on działanie przeczyszczające, dlatego polecany jest
osobom cierpiącym na zaparcia, hemoroidy i żylaki odbytu; zarówno miąższ, jak i
nasiona działają moczopędnie, sok z melona używany jest jako środek
przeciwrobaczny; melon zawiera przeciwutleniacze chroniące ustrój przed rakiem i
miażdżycą.


 

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże