Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Mango

05-05-2015

Mango indyjskie jest drzewem z rodziny nanerczowatych i pochodzi z Indii i
Malezji, gdzie występuje ponad 1000 jego odmian. Podróżnicy z Europy zetknęli
się z nim przed XII wiekiem i odtąd rozpoczęto hodowlę w wielu tropikalnych
rejonach świata np. na Filipinach i Florydzie oraz w południowych Chinach.
Drzewo to rośnie do 30 m wysokości i żyje mniej więcej tyle co człowiek. Ma
wiecznie zielone liście o eliptycznym, wąskim kształcie. Kwiaty zebrane są w
bardzo pachnące wiechy białozielonego koloru. Owocem jest duży 20 centymetrowy
pestkowiec mango. Ma jajowaty kształt, jest niezwykle soczysty i słodki, czasem
osiąga masę nawet 1 kg. Twarda skóra mango nie nadaje się do jedzenia, tak więc
gdy podajemy go na stół, przekrawamy owoc na pół, usuwamy mocno przyrośniętą,
wielką pestkę i wyjadamy smaczny, włóknisty, śliski miąższ. Mango wspaniale
smakuje surowe, ale można z niego przyrządzić wyśmienite sałatki, dżemy, ciasta
i kompoty. Jest również składnikiem pikantnych pikli. Owoce mango zyskują sobie
w Polsce coraz większą popularność, nic dziwnego, są bogatym źródłem witaminy C,
beta - karotenu oraz cukrów (14%).


Owoc mango może stanowić składnik sałatek, kompotów i dżemów.


 


Stosowane wewnętrznie


Owoc mango jest dobrze trawiony, dzięki temu mogą go spożywać osoby chorobami
układu pokarmowego, jest źródłem łatwo wchłanianego beta-karotenu, zawiera
przeciwutleniacze zwiększające siły obronne organizmu, zmniejsza ryzyko
zachorowania na nowotwory, wzmacnia i regeneruje organizm.

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże