Kiwi wywodzą się z Chin, nazywane są też chińskim agrestem. Są owocami aktinidii chińskiej, uprawianej we wschodnich prowincjach od 1910 roku. Ich nazwa pochodzi od ptaka kiwi żyjącego w Nowej Zelandii, będącej głównym producentem najlepszych odmian tych tropikalnych owoców. Uprawiane są też na plantacjach Kalifornii, we Włoszech, Grecji i Francji. Owoc kiwi jest owalną jagodą do 8 cm. długości, z brązowoszarą, szorstką skórką i zielonym miąższem z czarnymi, malutkimi ziarenkami. Miękki kwaskowy, orzeźwiający i aromatyczny miąższ zawiera wiele wartościowych składników, przede wszystkim duże ilości witaminy C. Jeden owoc zaspokaja w pełni dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Jest też bogatym błonnikiem ma go więcej niż jabłko. Kiwi dostarcza dużo potasu, średni owoc - 250 mg. Wapnia, fosforu i żelaza zawiera więcej niż inne owoce zimowe. Cenne są także enzymy, które ułatwiają trawienie. 100 g kiwi ma 57 kcal.
Kiwi możemy dodawać do wielu potraw przede wszystkim do sałatek owocowych i deserów. (np. galaretek i tortów). Kupujemy owoce lekko miękkie i
przechowujemy w lodówce. Bezpośrednio przed spożyciem obieramy je z cienkiej skórki i kroimy na cząstki. Możemy też ściąć czubek i jeść owoce łyżeczką.
Kupujemy kiwi o gładkiej, dobrze napiętej skórce.
Warto jeść kiwi badania dowodzą, że witamina C zapobiega chorobom i wzmacnia odporność organizmu.
Stosowane wewnętrznie
Dzięki zawartości potasu kiwi:
- pomaga w nadciśnieniu, depresji i zmęczeniu.
- Wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
- Błonnik i substancje śluzowe powodują, że kiwi działa łagodnie przeczyszczająco;
- poleca się je osobom starszym z niedoborem witaminy C i chronicznym zaparciem.
- Pomaga w leczeniu układu trawiennego oraz schorzeń skóry.
- Dzieki zawartości witaminy C działa hamująco na powstawanie zaćmy.
Stosowane zewnętrznie
Kiwi ma właściwości ściągające - sok może być używany jako tonik, zwłaszcza do cery tłustej.