Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Kasztany

16-04-2015

Kasztanowiec zwyczajny jest drzewem o rozłożystych konarach i brunatnej
korze, łuszczącej się na grubych pniach. ma dłoniaste liście. złożone z 5-7
palczastych, jajowatych listków. W maju przepięknie kwitnie, jego duże, białe
kwiaty pokryte czerwonymi lub żółtymi kropkami zebrane są w gęste, wzniesione
kwiatostany. owocem jest kolczasta, pękająca torebka, zawierająca 2-3 nasiona,
zwane kasztanami. Są one lśniące, brunatne z jasnym, matowym znakiem.
Kasztanowiec rośnie dziko w górach Półwyspu Bałkańskiego, w Grecji oraz
Bułgarii. W Polsce jest popularnym drzewem ozdobnym, sadzonym w parkach,
ogrodach i wzdłuż alej. Surowcem są kwiaty, owoce i kora drzewa. Kwiaty zbiera
się tylko z drzew biało kwitnących, natomiast zbiór owoców ma miejsce jesienią,
gdy opadną na ziemię. Korę pozyskuje się wiosną z młodych, gładkich pędów,
czasem także zbiera się liście kasztanowca. Kwiaty zawierają mieszaninę
triterpenowych saponin,  flawonoidów, kumaryny, garbników, kwasów
polifenolowych i cukrów. W korze odkryto kumarynę, flanowonoidy, kumarynę,
garbniki, saponiny trójterpenowe i karotenoidy. Liście mają zasób escyny,
flawonoidów i związków kumarynowych. kasztany jadalne z rodziny Fagaceae
pochodzą z rejonów Morza Śródziemnego lub z Azji Mniejszej. Już od dawna
największym ich eksportem jest Hiszpania. To piękne drzewa rosnące do 30 m
wysokości. Mają wydłużone liście o ząbkowatych brezgach. Kwiaty są
rozdzielnopłciowe, męskie przybierające formę długich, wąskich bazi o żółtej
barwie. Z żeńskich dojrzewają orzechy - brązowe owoce, zwane kasztanami lub
maronami. Schowane są w okrągłych, skórzastych łupinach pokrytych kolcami. 
Kasztany w stanie surowym nie nadają się do jedzenia, ponieważ są twarde i
gorzkie. natomiast po ugotowaniu lub upieczeniu nabierają słodkawego smaku.
Przyrządza się z nich owsianki i desery, dodaje do pieczywa, ciasta, pasztetów,
sosów, zup, nadzienia do mięs i drobiu. Drewno kasztanowca jadalnego jest bardzo
wytrzymałe, ale zawiera pęknięcia, dlatego używane jest tylko jako surowiec w
budownictwie i stolarstwie . poza tym powstaje z niego wysokiej jakości węgiel
drzewny i ekstrakt garbarski. Kora jest źródłem brunatnego barwnika do wełny, a
owoce służą do wyrobu kleju oraz spirytusu, są również wspaniałą paszą dla
zwierząt. Kasztany jadalne bogate są w białko, złożone węglowodany w postaci
skrobi i błonnika wykazują także wysoką wartość kaloryczną  210 kcal/100g .
Zawierają sporą dawkę witaminy E i B6 .


Stosowane zewnętrznie


Odwar z owoców kasztanowca zwyczajnego służy do obmywania ran, odmrożeń,
oparzeń, liszajów, blizn oraz leczenia żylaków odbytu, stanów zapalnych skóry i
tkanki podskórnej; z nasion produkuje się kremy ochronne i przeciwsłoneczne;
nalewka ze świeżych owoców służy do nacierania w reumatyzmie ; kasztany noszone
przy sobie łagodzą bóle stawowe i mięśniowe pochodzenia gośćcowego i poprawiają
samopoczucie; kasztan jadalny stosowany jest w kuracjach kwiatowych dr. Bacha.


Kasztany w stanie surowym są twarde i mączyste, słodkawy smak uzyskują
poprzez gotowanie lub pieczenie


Stosowane wewnętrznie


Wyciągi z nasion i kwiaty kasztanowca zwyczajnego stosuje się doustnie w
przypadku stłuczeń i zwichnięć, pomagają w obrzękach płuc, głośni, nóg, a nawet
mózgu, likwidują ból w okolicy krzyża; odwar z kory stosowano przeciwko
pasożytom przewodu pokarmowego; nalewka z kwiatów zalecana jest w krwawieniach
macicznych i jelitowych, hemoroidach i artretyzmie; kasztany leczą również stany
zapalne górnych dróg oddechowych; napar z liści kasztanów jadalnych skutecznie
pomaga w drażniącym kaszlu, astmie i kokluszu; kasztany jadalne są bardzo
cenione ze względu na właściwości odżywcze   


 

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże