Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Karczoch

15-04-2015

Karczoch obiecuje nie występuje w stanie naturalnym. Przypuszcza się że jego
ojczyzną jest Etiopia, skąd zostało przeniesiony do Egiptu. Do dzisiaj można
podziwiać jego wizerunkiem na staroegipskich płaskorzeźbach. Jest to wieloletnia
roślina z rodziny astrowatych. Prosta, białawo owłosiona łodyga dorasta do 2m
wysokości. Duże, owłosione liście tworzą u nasady łodygi szeroką rozetę. Przy
uprawie karczochów nie dopuszcza się do rozwinięcia kwitów, ponieważ
nierozwinięte kwiatostany uważane są za luksusowy przysmak. Koszyczki kwiatów są
duże, pojedyncze, wyrastają na wierzchołkach krótkich, rozgałęzionych pędów.
Spożywa się tylko dno kwiatostanu i dolne części łusek okrywy,  wspaniale
smakują zarówno w stanie surowym (mają smak podobny do orzechów włoskich), jak i
gotowane czy smażone . Jadalne są również młode pędy karczocha. Są one
wyśmienite w surówkach, przetworach i z dodatkiem wielu sosów.  Karczochów
jest jedną z najstarszych roślin  leczniczych. W jego liściach dało się
wyodrębnić glikozydy flawonoidowe, kwasy glikolowy i glicerynowy, śluzy, pektyny
oraz białka, tłuszcze, substancje azotowe, karoten, witaminy z grupy B i
witaminę C. Poza tym karczoch jest niezastąpionym źródłem kwasu foliowego i
potasu.


Istnieją trzy rodzaje karczochów; jasnozielone, zielone i fioletowe.


Stosowany wewnętrznie


Karczoch jest środkiem moczopędnym i żółciopędnym, pobudza wydzielanie potu,
usuwa z ustoju produkty przemiany materii, regeneruje miąższ wątrobowy, wspomaga
procesy trawienne, leczy żółtaczkę, skazę moczanową, kamicę pęcherza żółciowego,
zapalenia wątroby, reumatyzm, zmniejsza poziom cholesterolu, tłuszczu i cukru we
krwi.


 

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże