Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Kapusta pekińska

14-04-2015

Kapusta pekińska pochodzi z północnych rejonów Chin, gdzie znana była już
ponad 1500 rokiem. W swojej ojczyźnie nazywana jest zębem białego smoka. Jest
przedstawicielem rodziny kapustowatych, choć z europejskimi odmiana kapusty jest
tylko daleko spokrewniona. ta roczna roślina charakteryzuje się dużymi, owalnymi
liśćmi, które są wyraźnie pomarszczone, pokryte jasnymi żyłkami i na brzegach
pofalowane. kwitnie czterokrotnie, następnie z kwiatów rozwija się łuszczyna z
krótkim, stożkowatym dzióbkiem. Jasne, seledynowe liście są smaczną jarzyną. jej
popularność na europejskich stołach wciąż wzrasta, dzieje się tak przede
wszystkim dzięki rosnącej liczbie azjatyckich restauracji. Czasem nazywa się ją
kapustą japońską, może dlatego, że tam właśnie powstają wciąż nowe jej odmiany.


Kapusta pekińska dostępna jest w sprzedaży przez cały rok. Może być spożywana
na surowo w sałatkach lub na ciepło; nie wymaga dodatkiem do wielu potraw, nie
tylko orientalnych. Wzbogaca smak, a jej piękny, żywy, jasnozielony kolor
skutecznie pobudza apetyt.


Kapusta pekińska zawiera wartościowe białko, witaminy i sole mineralne.


Stosowana wewnętrznie


Kapusta pekińska jest warzywem lekkostrawnym, dlatego polecana jest osobom
chorującym na żołądek, pomocna jest w walce z otyłością, ponieważ ma bardzo
niską wartość kaloryczną, usprawnia procesy trawienne, uzupełnia niedobory
witamin C, E, B1 i K oraz potasu, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i wielu
schorzeń przewodu pokarmowego.


 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże