Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Kapusta

13-04-2015

Kapusta jest bardzo rozpowszechnionym warzywem. Należy do rocznych i dwuletnich roślin z rodziny krzyżowych. Liczy wiele gatunków; kapustę głowiastą, włoską, brukselkę, jarmuż, kapustę pekińską, kapustę chińską, kalafior i kalarepę.

Kapusta głowiasta zwana "królową kapustnych" ( biała lub czerwona) tworzy w pierwszym roku wegetacji główkę - niezwykle rozrośnięty pęczek wierzchołkowy. W zależności od rodzaju, posiada inne zabarwienie liści; zielonkawobiałe

Kapusta biała; czerwonofioletowe - kapusta czerwona. Szlachetne odmiany mają niezbyt grube żyłki liściowe. Smak  powinien być lekko słodkawy. Kapusta znana była w starożytności i już wtedy ceniono jej ogromne walory odżywcze, smakowe i lecznicze. Starożytni rzymianie leczyli kapustą choroby puc, stawów, obstrukcje, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy. Później przez wieki stosowano ją w medycynie ludowej. Dziś, dzięki badaniom naukowym, potwierdziły się jej wielkie wartości zdrowotne. Ma je zarówno kapusta w postaci surowej, kiszonej, jak i gotowanej. Kapusta zawiera 16 wolnych aminokwasów, liczne fermenty, cukry, witaminy: C ( w 100 g tyle co w 1 cytrynie ), A B1, B2, B6, H, PP, E, a także minerały,  m. in. magnez, potas, wapń. Kapusta jest niskokaloryczna (100 g zawiera ok. 40 kcal).

Wartość odżywczą kapusty mogą dodatkowo wzbogacić; kminek, jałowiec, czosnek, oliwa.  kapusta opóźnia proces starzenia.

Uwaga!

Długie gotowanie, przesolenie, odlewanie wody, robienie zasmażki, dodawanie dużej ilości tłuszczów pozbawiają kapustę pierwotnych właściwości odżywczych i leczniczych, a także wywołują niestrawność i wzdęcia.

Kapusta ma bardzo szerokie zastosowanie w codziennej diecie.

Stosowana wewnętrznie

Sokiem ze świeżej kapusty leczy się chorobę wrzodową, nieżyt żołądka i niedokwaśnością. Surowy sok kiszonej kapusty rozcieńczony wodą poprawia apetyt, trawienie, działa leczniczo na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, gościec i reumatyzm, posiada działanie przeciwrobaczne. Kapusta poprawia pracę serca, gdyż sole potasu w niej zawarte wzmagają wydalanie płynów z organizmu. Kapusta kiszona jest doskonałym środkiem przeciw zaparciom.

Stosowana zewnętrznie

Liście kapusty ugotowane w mleku i zmieszane z otrębami stosowane są w skazie limfatycznej i mokrej egzemie. Okłady ze świeżych liści kapusty stosuje się w wylewach krwawych, bólach reumatycznych, owrzodzeniach, zapaleniach żył, wodzie w kolanie, zapaleniach stawów. Sok ze świeżej kapusty rozcieńczony ciepłą wodą używany jest do płukania jamy ustnej i gardła. Miazga z liści kapusty z dodatkiem białka kurzego ma zastosowanie przy leczeniu ropiejących ran, oparzeń i owrzodzeń, bowiem zawarte w kapuście fitocydy niszczą gronkowce złociste i inne bakterie. 
 

 

 

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże