Kapary są to nierozwinięte pączki kwiatowe rośliny Capparie spinosa, rosnącej w basenie Morza Śródziemnego (ich ojczyzną jest Hiszpania, Włochy). Pączki są koloru oliwkowego do niebeiskawozielonego; wielkość 4-12 mm, w przekroju nieco spłaszczone, rombowe z zaokrąglonymi kantami, o czterech zewnętrznych listkach. Świeże kapary mają delikatny ziołowy smak; marynowane są kwaskowate.
Są znakomitym dodatkiem do sosów, pieczeni oraz sałatek i ryb. Owoce kaparów zawierają ok.18% białka i ok. 36% tłuszczu; nasiona do 30% tłuszczu. a pączki kwiatowe do 30% rutyny i do 150 mg witaminy C.
Uwaga
Korzenie kapary służą do barwienia tkanin na brązowozielony kolor. Kapar ciernisty jest dobrą rośliną miododajną.
Stosowane wewnętrznie
W medycynie ludowej odwary z kory kaparów stosowane są w leczeniu nerwic ( zwłaszcza histerii) Świeżą korę korzeni żuje się w przypadku bólu zębów.
Stosowane zewnętrznie
Suchą sproszkowaną korę korzenia lub odwar stosuje się przy leczeniu ran i owrzodzeń.