Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Kalarepa

09-04-2015

Kalarepa jest bliską krewną kapusty. Daje plony już po 12-16 tygodniach
uprawy. Ma postać zgrubiałej kulistej łodygi zwanej jabłkiem. Im wcześniej
zebrana, z lepszej gleby, tym smaczniejsza i pozbawiona zdrewniałych części.
Wczesna powinna mieć średnicę 3 cm, późniejsza 5-8 cm.


Kalarepa bywa biała lub fioletowa. jadalne i wartościowe są także liście
kalarepy. Młode listki można dodawać do surówek. Ma szerokie zastosowanie w
kuchni (surówki, jarzynki, zupy, składniki wielu potraw). Zawiera dużo witaminy
C, B6, A, a także składniki mineralne m.in. fosfor, magnez, żelazo oraz błonnik.
100 g tego warzywa zawiera 125 kcal.


Na surówki najlepsza jest młoda kalarepa. Jej lekko słodkawy smak
doskonale komponuje się z jabłkiem, marchewką, rzodkiewką.


Stosowana wewnętrznie


Ze względu na niską kaloryczność może być wykorzystywana w diecie dla osób
odchudzających się. Duże zawartości witaminy C chroni inne witaminy przed
zniszczeniem; wzmacnia odporność organizmu; ułatwia przyswajanie żelaza.


 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże