Jest to rośliną roczna pochodząca z Ameryk Północnej, obecnie powszechnie spotykana we Francji, Anglii i we Włoszech oraz Azji, Afryce i Australii. Należy do rodziny dyniowatych i jest krzewiastą odmianą dyni zwyczajnej, dlatego inaczej nazywana jest dynią szparagową. Charakteryzuje się owocami o dużym, walcowatym, czasem wygiętymi kształcie i kremowożółtym kolorze.
Kabaczek ma łagodny smak, idealnie pasuje do zup, gulaszów i otraw mięsnych. Jest również cenioną paszą dla bydła i przedplonem dla zbóż. Roślina ta zawiera spore ilości białka, tłuszczów, beta-karotenu, kwasu foliowego, węglowodanów, znaczną dawkę skrobi, a poza tym ma pektyny, sole mineralne (potas, fosfor, magnez, wapń, cynk oraz żelazo), witaminę C ( dwukrotnie więcej niż w innych dyniowatych ), B3 i B6
Kabaczek często zalecany jest w celach leczniczych ludziom starszym.
Stosowany wewnętrznie
Kabaczek:
- obniża poziom cholesterolu we krwi, a dzięki wysokiej zawartości celulozy ułatwia procesy trawienne;
- jest środkiem pomocnym w walce z otyłością;
- poprawia krążenie, szczególnie u osób starszych;
- wzmacnia i regeneruje wyczerpany organizm.