Roślina ta jest przedstawicielem rodzaju kapustowatych i pochodzi z atlantyckich wybrzeży Europy oraz rejonie Morza Śródziemnego, gdzie uprawiana jest od ponad 2 tysięcy lat. Jarmuż, zwany inaczej kapustą warzywną, ma długie, pierzaste, fryzowane, silnie kędzierzawe liście, rosnące do 50 cm wysokości. Roślina ta pod względem zawartości substancji mineralnych i karotenu przewyższa wszystkie kapusty. W 100 gramowej porcji tego warzywa znajduje się ponad trzy czwarte zalecanego dziennego spożycia witaminy A i prawie podwójna norma witaminy C. Poza tym jarmuż jest wspaniałym źródłem kwasu foliowego, żelaza oraz wapnia ( pierwiastki te dostarczane są w łatwo przyswajalnej przez organizm formie), a także składników blokujących działanie kancerogenów, dzięki czemu chroni przede wszelkimi nowotworami. Obecność indoli powoduje wydalanie z organizmu kobiety żeńskiego hormonu - estrogenu, co pozwala uniknąć nowotworów, wywołanych zmianami hormonalnymi, np. raka piersi.
Jarmuż został uznany za warzywo o szczególnym działaniu przeciwrakowym.
Stosowany wewnętrznie
Jarmuż:
- poprawia wzrok, stan skóry i paznokci;
- wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego;
- reguluje proces tworzenia czerwonych ciałek krwi;
- zwiększa ilość wchłanianego przez organizm żelaza;
- dzięki dużej ilości wapnia, wspaniale wpływa na układ kostny i zęby;
- zmniejsza zagrożenie zachorowania na raka żołądka, jelita i okrężnicy;
- pobudza metabolizm wątroby.