Rośnie dziko w krajach śródziemnomorskich. Uprawiano ją od dawna - znaleziono nasiona z czasów sumeryjskich; znana już była w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce pojawia się w XVI wieku jako ceniona roślina lecznicza, przyprawowa, oleista i pastewna. Nasiona gorczycy dostarczają oleju gorczycowego oraz są uważane jako przyprawa, a także surowiec do wyrobu musztardy i środków leczniczych.
Powszechnie uprawiana jest gorczyca biała, zwana też jasną. Ma owłosioną łodygę w wysokości 30-120 cm, pierzastodzielnie liście i bladożółte kwiaty w gronach. W jej owocu znajdują się kuliste nasiona (4-6), bogate w tłuszcze i glikozyd - sinalbinę, z której otrzymuje się olejek gorczycowy.
Biała gorczyca pobudza wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza trawienie.
Stosowana wewnętrznie
Gorczyca biała jako przyprawa:
- ma działanie moczopędne,
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych,
- ułatwia trawienie
- może też pobudzać wymioty,
- stosowana w postaci całych ziaren działa rozwalniająco.
Nasiona gorczycy białej są przyprawą do kwaszenia i konserwowania warzyw, w także grzybów, ryb, zup i sosów, również potraw z warzyw, np. białej i czerwonej kapusty, mięsa wołowego, wieprzowego i drobiu. W Europie i Azji Mniejszej uprawiana jest też gorczyca czarna, zwana czarną kapustą. Jej nasiona są mocniejsze, ostrzejsze w smaku i zapachu. Używa się ich do wyrobu musztardy, a także maści, plastrów rozgrzewających oraz spirytusu gorczycowego. Aby przygotować mączkę z gorczycy do okładów, łączymy łyżkę mielonej gorczycy z sześcioma łyżkami białej mąki i mieszamy z wodą. Papkę nakładamy na kawałek płótna, przykładamy drugim i owijamy chore miejsce.
Nasiona gorczycy znajdują zastosowanie w konserwowaniu warzyw, a także jako przyprawa.
Uwaga
Okład z gorczycy może podrażnić skórę, dlatego najpierw trzeba sprawdzić jego działanie na niewielkie jej powierzchni.
Stosowana zewnętrznie
Obydwie odmiany gorczycy jako środek rozgrzewający na okłady pomagają w leczeniu:
- reumatyzmu,
- lumbago,
- rwy kulszowej,
- bronchitu,
- zapalenia płuc,
- nerwobóli.
Gorąca kąpiel z dodatkiem łyżeczki proszku z gorczycy powstrzymuje rozwój przeziębienia.
Okład z gorczycy czarnej nakładamy na krótko 8-10 minut lub dodajemy zmielonej gorczycy białej albo mąki.
Płócienne woreczki z gorczycą można nosić stałe na miejscach zaatakowanych przez reumatyzm.