Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Fasola zwykła

20-03-2015

Fasola jest prastarą, dziko rosnącą rośliną Ameryki Południowej. tam też od
stulecia stanowi podstawowe pożywienie. Do Europy trafiła w XVI wieku i wtedy
rozpoczęła zwycięski podbój kontynentu. Ta niska, krzaczasta roślina ( nazywana
również fasolą tyczną) należy do rodziny motylkowatych. wyodrębniono ponad 150
jej gatunków. Ma prostą lub wijącą łodygę o delikatnym owłosieniu. Kwiaty o
białej lub fioletowej barwie zebrane są w groniaste kwiatostany. Owocem jest
strąk rosnący do 20 cm długości. Dojrzałe strąki mają barwę kremową, ale
istnieją odmiany o żółtych, zielonych, niebieskawych i czerwonomarmurkowych
owocach. Na przykład odmiany Tytan i Goldy mają żółte strąki, Reeord i Rapid -
zielone, Blauhilde ma łuski niebieskawe i można je hodować w ostrzejszym
klimacie, Coccode Praque przeznaczona jest do suszenia i ma rdzawy kolor
strąków. Fasola tyczna ma większe wymagania niż odmiany karłowate. Potrzebuje
dużo ciepła i miejsca, ponieważ pędy pną się nawet do wysokości 2,5 m. Ma też
ogromne potrzeby świetlne. Nasiona zaczynają kiełkować w temperaturze gleby 8-10
C, natomiast optymalna temperatura wzrostu fasoli to 15 - 22 C Rośnie na glebach
luźnych, bogatych w substancje odżywcze. Sadzi się ją dopiero po ustawieniu
podpórek dla pnących części rośliny. Do czasu zawiązania strąków fasolę należy
obficie podlewać. Od momentu, gdy pierwsze fasole dojrzewają, zbiera się je co
trzy dni, jednak warto pamiętać o zasadzie , że im częściej się zbiera , tym
więcej strąków da roślina.  Z każdej tyczki można uzyskać około 2 kg
owoców. fasolę można spożywać na surowo, a po blanszowaniu nadaje się do
suszenia i zarażania. Czasami kisi się ją w słoikach po uprzednim dodaniu soli i
serwatki. Do jedzenia świeżej fasoli najlepiej nadają się odmiany bez łyka, o
szerokich strąkach, natomiast do zamrożenia poleca się odmiany zielone o
okrągłych strąkach. fasola szparagowa karłowata uprawiana jest w celu uzyskania 
świeżych, niedojrzałych strąków. Również potrzebuje dużo ciepła i jest zupełnie
nieodporna na przymrozki. Ma krótkie, bardzo silne pędy i rozrasta się czasami
krzaczasto. Tak jak wszystkie rośliny strączkowe potrzebuje sporych ilości
wapnia w glebie, natomiast nasiona nie wykiełkują w zimnej i wilgotnej ziemi.
Fasola szparagowa czasami atakowana jest przez ślimaki, najlepszą przed nimi
ochroną są trociny lub igły jodłowe i sosnowe. Bardzo zdrowe są kiełki fasoli,
zawierają prawie wszystkie związki niezbędne dla zdrowia człowieka. Fasola
zawiera bardzo dobrze przyswajalne białko, jego zawartość jest niemalże taka
sama jak w mięsie (do 31%) a większa niż w rybach. Poza tym fasola bogata jest w
węglowodany, substancje azotowe, flawonoidy, sterole, kwasy organiczne i
witaminy. W odmianie Lumskaja odkryto aglutyninę - substancję występującą we
krwi człowieka podczas chorób infekcyjnych - która powoduje aglutynację białek
drobnoustrojów chorobotwórczych. Poza tym aglutyniny podnoszą odporność
organizmu i najprawdopodobniej pozytywnie wpływa na leczenie chorób
nowotworowych.


Dzięki dużej zawartości białka fasola zastępuje  mięso w diecie
wegeteriańskiej. 
  


Stosowana zewnętrznie


Pomaga w schorzeniach reumatycznych.


Stosowana wewnętrznie


Fasola podnosi odporność organizmu; wyciąg z fasoli obniża poziom
cholesterolu we krwi, ma działanie moczopędne, pomaga w podagrze, kamicy
nerkowej, zapaleniu pęcherza moczowego, utrudnionym oddawaniu moczu, działa
pozytywnie w chorobach trzustki, nerek, zaburzeniach krążenia; odwar ze strąków
stosowany jest w obrzękach pochodzenia nerkowego, poza tym fasolę wykorzystuje
się w leczeniu cukrzycy.


Fasola jest bogatym źródłem witaminy z grupy B


 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże