Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Dynia zwyczajna

19-03-2015

Dynia (bania) to roślina z rodziny dyniowatych, obejmująca kilkanaście
gatunków jednorocznych lub wieloletnich, uprawianych jako warzywa oleiste i
pastewne w Europie, Ameryce i Azji. Ma płożące się łodygi z wąskimi czepnymi,
duże, szorstkie liście i duże kwiaty. Owocem jest duża nibyjagoda, zielona lub
pomarańczowa. częścią jadalną dyni są mięsiste ściany zalążni oraz nasiona,
potocznie zwane pestkami.. Często uprawiana dynia zwyczajna jest bardzo
wartościowym warzywem, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość beta
karotenu,  przetwarzanego w organizmie na witaminę A, chroniącego przed
nowotworami, dolegliwościami serca i układu oddechowego. Nasiona z dyń
zbieranych pod koniec lata mają właściwości odżywcze i lecznicze. Są bogate w
proteiny i nienasycone oleje roślinne, stanowiące żródło witaminy E. Ponadto
zawierają sporo witaminy z grupy B, cynku, żelaza, magnezu, potasu, tłuszczu i
błonnika. Ich wartość kaloryczna wynos 569 kcal na 100g. Miąższ jest
niskokaloryczny (100g - ok. 20 kcal) i bywa używany jako dodatek do ciast, na
marynaty do wyrobu marmolady i odżywek dla dziecka.


Dynia może być ugotowana w zupie lub duszona jako jarzyna.


Stosowana wewnętrznie


Dynia wspomaga leczenie schorzeń układu krwionośnego i oddechowego. Nasiona
od dawna używane są za bardzo skuteczny środek w leczeniu pasożytów jelita,
zwłaszcza glist i tasiemca. Stanowią ważny składnik diety przeciwnowotworowej.
Utłuczone z dodatkiem cukru i wody mają działanie przeciwgorączkowe i
moczopędnie. Zwiększają płodność u mężczyzn, przyspieszają leczenie przerostu
prostaty. dobrze wpływają też na skórę.

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże