Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Cynamon

13-03-2015

Ta słodka aromatyczna przyprawa pochodzi z wysypy Cejlon i sąsiadujących z
nią popołudniowych wybrzeży Indii. Dostarcza jej drzewo z rodziny
wawrzynowatych, rosnące do 15 m wysokości, chociaż zazwyczaj uprawiane jest 
ono w formie krzewiastej. Zimozielone lisice cynamonowca mają jajowaty kształt,
są sztywne, skórzaste i wyraźnie unerwione. Roślina kwitnie niepozornie, jej
kwiaty są malutkie zebrane w wiechy w kątach liści. Owoce cynamonowca to czarne
lub sinozielone, mięsiste jagody o przyjemnym zapachu przypominającym jałowiec.


W obrębie rodzaju wyróżnia się około 275 gatunków, wśród nich bardzo wiele
stanowi aromatyczne przyprawy. Idealnym przykładem jest cynamonowiec wonny
(chiński), znany też pod nazwą kasja. Pierwsze wzmianki o nim napotkać można w
zapisach chińskich, egipskich, greckich czy rzymskich już 2500 lat p.n.e. Ze
względu ma swój niezwykły aromat używany był do kadzideł, przyprawiania win i
balsamowania zwłok w starożytnym Egipcie. Do XVI wieku miał powszechne
zastosowanie w całej Europie, ale został wyparty przez cynamonowiec cejloński,
przywieziony w tym czasie przez Portugalczyków. Również niezwykle pachnący jest
cynamonowiec kamforowy pochodzący z Japonii i południowo - wschodniej Azji.
Pozyskiwany z niego olejek kamforowy pobudza centralny system nerwowy, działa
odświeżająco i dezynfekująco. Cynamon otrzymuje się z kory cynamonowca. W czasie
pory deszczowej okrawa się wierzchnią warstwą młodych, dwuletnich pędów i
gałęzi. Usuwa się śluz, tnie korę na kawałki i suszy. Nabiera on wtedy
żółtobrązowej barwy i charakterystycznego zapachu oraz zwija się w rurkę. Główne
składniki cynamonowca to olejek eteryczny ( nie mniej niż 1,2%) o korzennym
smaku, związki terpenowe, śluz, garbniki, skrobia i cukry.


Najwartościowsze są rurki cienkie i jasne, ponieważ mają
najintensywniejszy zapach.


Cynamon w Europie używany jest przede wszystkim do słodkich potraw, jednak w
krajach Bliskiego Wschodu przeprawia się nim duszone mięso, kawę, czekoladę,
przetwory z owoców, a nawet chleb. Przez lekarzy polecany jest napój z cynamonu
(łyżeczka cynamonu na filiżankę wrzątku), który powinno się pijać podczas
posiłków. niezwykle rzadko dochodzi do przedawkowania spożycia tej przyprawy,
jednak jest ono niebezpieczne, gdyż może wywołać śpiączkę, uszkodzenie nerek,
mdłości.


Uwaga!


Kobiety w ciąży i karmiące orz osoby chore na  wrzody żołądka i
dwunastnicy powinny unikać spożywanie nadmiernych ilości cynamonu. 


Cynamon należy do grupy najpopularniejszych przypraw.


Stosowany wewnętrznie


Cynamon ma działanie moczopędne, znacznie poprawia trawienie, pomaga we
wzdęciach, biegunce, bólach brzucha, mdłościach; gorąca herbata działa napotnie
i pobudza krążenie krwi, pomaga w przeziębieniach i stanach grypowych,
uporczywym kaszlu i katarze, obniża ciśnienie krwi, hamuje krwawienie z nosa czy
macicy.


Stosowany zewnętrznie


Okłady pomagają na reumatyzm i zapalenia stawów; cynamon ma działanie
dezynfekujące i bakteriostatyczne, dzięki temu stosuje się go w kosmetyce,
dodając do past do zębów, toników i dezodorantów do jamy ustnej; cynamon
zmieszany z miodem podobno skutecznie usuwa plamy wątrobowe i piegi; przykłada
się go na rany po ukąszeniach jadowitych zwierząt.

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże