Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Cykoria

12-03-2015

Cykoria znajduje w naszym odżywianiu skromne miejsce – jest jednym z niewielu gorzkich warzyw. Wśród ludów pierwotnych gorzkie potrawy były integralną częścią pożywienia. Dziś zostały prawie wyeliminowane – najchętniej spożywamy potrawy słodkie, słone i kwaśne.
Liście cykorii, wytwarzane przez pędzenie korzeni cykorii podróżnika w ciepłym i ciemnym miejscu, są dostępne w ciągu całego roku.
Spożywane na surowo, dodawane jako składnik do sałatek dostarczają witamin B1, B2, C a także mikro i makroelementów; Ca, Fe, K, Mn, Na, P.

Zimą należy częściej jeść cykorię – wzbogaca wartość odżywczą diety.

Cykoria jest również wykorzystywana do wyrobu kawy zbożowej.


Stosowana wewnętrznie

Cykoria przywraca zachwianą równowagę w przemianie materii, związki goryczkowe pobudzają funkcje wątroby.
 

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże