Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Chrzan

11-03-2015

Chrzan znany był już w starożytności. Jego część jadalna to mięsiste korzenie
o ostrym smaku i silnym zapachu. Jada się je surowe, utarte, suszone i
konserwowane. Liście chrzanu używane są jako przyprawy do solonych i
konserwowanych  warzyw, np. ogórków. W Polsce występuje dziko - ma
zastosowanie w lecznictwie , oraz jako roślina ogrodowa, która lepiej nadaje się
do stosowania w kuchni. Jest bogatym źródłem witaminy C Tarty chrzan stanowi
znakomitą przyprawę do mięsa; można go zmieszać ze słodką śmietaną z dodatkiem
cukru lub z gotowanymi, utratami burakami i jabłkami.


Uwaga!


Trzeba pamiętać, że nadmierne używanie chrzanu może zaszkodzić przy
zapaleniach przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.


Chrzan zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze.


Młodych delikatnych liści chrzanu można używać do sałatek.


Stosowany zewnętrznie


Miąższ chrzanu jako okład leczy gościec, obrzęk stawu bóle reumatyczne i
mięśniowe w plecach i w pasie. Ustrugany, ususzony chrzan można nosić w małym
woreczku na szyi w okolicy serca - pomaga przy niedomogach mięśnia sercowego i w
kołataniach.


Stosowany wewnętrznie


Działa jako antybiotyk dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym. Wskazany
przy anemii, astmie, anemii, przewodu pokarmowego. Uzupełnia niedobory witaminy
C i alkaliów. Powinien być stosowany przy schorzeniach wątroby, kamicy nerkowej
i jako przyprawa dla reumatyków. Pomaga przy niestrawności i nerwicy żołądka.
Korzeń chrzanu dobrze jest żuć przy paradentozie dla wzmocnienia dziąseł i
zębów.  


 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże