Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Burak czerwony

09-03-2015

Buraki czerwone uprawiane były już w IV wieku p.n.e. W Babilonie i Mykenach
ok. 2000 lat p.n.e. używano liści buraka jako ziela leczniczego. Korzenie
buraków zaczęto stosować 800 lat p.n.e. w krajach śródziemnomorskich. Z czasem
wyhodowano odmienne podgatunki; burak korzeniowy i liściowy, czyli boćwinę. Z
korzeniowego powstały trzy najważniejsze; cukrowy, pastewny, ćwikłowy. Obecnie
jest to bardzo popularne i powszechnie uprawiane warzywo, dostępne przez cały
rok. Buraki zawierają witaminy ; C, B1, P oraz bardzo dużo makro i mikro
elementów. Są szczególnie bogate w wapń 32mg%, magnez, sód i potas oraz cukier.
Mają szerokie zastosowanie w kuchni ( jarzynka, sałatki, zupy, sok).


Buraki działają odkwaszająco, warto więc podawać je do mięs, które
sprzyjają tworzeniu się kwasów w organizmie. 


Uwaga


Najbardziej cenione odmiany buraków to te, które po przekrojeniu mają
jednolite zabarwienie i mało widoczne pierścienie.


Stosowany wewnętrznie


Burak czerwony zawiera tzw. antocyjany, które mają działanie antyrakowe,
dlatego polecany jest w leczeniu nowotworów lub profilaktycznie. Ze względu na
dużą ilość różnych składników mineralnych, buraki działają na organizm
odkwaszająco. Barszcz z buraków jest dobrym środkiem na zgagę. Bardzo cenny jest
sok z surowych i kiszonych buraków. Zaleca się go w anemii, wysokim ciśnieniu,
braku odporności i na infekcje, zaparciach, schorzeniach gastrycznych,
osłabieniu i nerwicach. Ponadto sok z buraków ma właściwości oczyszczające oraz
regulujące pracę układu krążenia.

Bestsellery

Kategorie

Zawęż produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże