Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Brukselka

05-03-2015

Brukselka należy do rodziny warzyw kapustnych. Pochodzi  Belgii, gdzie
uprawiana jest od stuleci. Najbardziej rozpowszechniona jest w Europie
Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych. Ma charakterystyczny smak i efektywny
wygląd miniaturowej kapusty o zielonej barwie. Roślina ta ma zazwyczaj od 60 cm
do 1 m wysokości. Na całej długości jej pędu wyrastają malutkie zbite główki
kapsułki (60-80 sztuk).


Odmiana polskiej brukselki jest ciemnozielona. Warzywo to zawiera witaminy:
C, B1, B2, kwas foliowy i wiele substancji mineralnych, m.in. potas, żelazo,
magnez. Porcja brukselki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie w 1/3 na potas i 1/5
na żelazo oraz magnez. Warzywo może być wykorzystywane jako jarzynka, dodatek do
mięs, zapiekanek i zup. 100 g brukselki ma 44 kcal. Bez strat witamin i
składników mineralnych te małe główki kapustek można przechowywać przez 3 dni.
Warto jeść je na surowo, aby zachować zawarte w nich bogactwo witaminy C.


Drobno poszatkowaną brukselkę można dodawać do surówek.


Uwaga.


Brukselka jest kwasotwórcza i w związku z tym niewskazana w nadkwasocie.


Stosowana wewnętrznie


Ze względu na dużą zawartość magnezu  potasu, brukselka wskazana jest w
miażdżycy, chorobach serca, osłabieniu, nadpobudliwości nerwowej. Przywraca
prawidłowy metabolizm komórkowy. Jedzenie brukselki, jest wskazane w kuracji
antystresowej, gdyż zawiera duże ilości kwasu pantotenowego ( witaminy z grupy
B). Zawarta w niej witamina C wpływa na podniesienie odporności organizmu.


 


 


   

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże