Banany są bylinami o gęsto wyrastających z ziemi pędach. Każdy z nich rozwija gigantyczne, podłużne liście dochodzące do 4,5 m długości. Ze szczytu, na
długim trzonku wyrasta kwiatostan, z którego po zaowocowaniu zawisają groniaste kiście żółtych, czerwonych lub zielonych bananów. Jeden pęk może się składać z około dwunastu kiści, zawierających ponad tuzin owoców, tak więc banan jest jedną z najobficiej rodzącym roślin jadalnych, a pod względem wartości
odżywczych najcenniejszym owocem. Banan najprawdopodobniej pochodzi ze wschodniej i południowej Azji, a znany był już starożytnym Egipcjanom, którzy sadzili odmianę abisyńską, przeznaczoną do gotowania. W ciepłych krajach banany wymagają żyznej, ciężkiej gleby i dużej wilgotności powietrza. Nawet
najmniejsze przymrozki zazwyczaj niszczą tę roślinę. Istnieje znaczna liczba odmian bananów. Wśród nich najliczniejszą grupę stanowią banany z Jamajki, zwane skrobiowymi. Są one duże, pokryte ciemnożółtą skórką i mdłe w smaku z powodu małej zawartości cukru, spożywa się je tylko po ugotowaniu. Inna grupę stanowią malutkie odmiany paluszkowe, pokryte delikatną, cienką skórką; banany czerwone natomiast sprowadzone są do Europy bardzo rzadko, mają purpurową, czerwoną lub różową skórkę.
Owoce te mają mnóstwo zastosowań. Świeże i dojrzałe banany są doskonałą przekąską, po sfermentowaniu przyrządza się z nich wyśmienite likiery, świeże liście są paszą dla zwierząt, a z suszonych robi się mączkę, banany są też produktem wykorzystywanym w przemyśle kosmetycznym.
Potas będący składnikiem bananów wspomaga leczenie układu krążenia i nadciśnienia.
Banany wykazują także wiele właściwości leczniczych. Są bogatym źródłem błonnika, witaminy B6 i C. Zawierają spore ilości potasu, magnezu i węglowodanów, a mało tłuszczów i sodu. Należy pamiętać o tym, żeby jeść tylko owoce w pełni dojrzałe, ponieważ te w zielonej skórce zawierają pewne proteiny hamujące trawienie skrobi i innych cukrów złożonych. Poza tym nie powinno się jeść bananów podczas zażywania lekarstw przeciwdepresyjnych z grupy inhibitorów MAO (monoaminooksydazy), ponieważ może to powodować niepożądane reakcje.
Witamina B6 zawarta w tych owocach jest niezbędna w tworzeniu przeciwciał odpowiedzialnych za odporność organizmu.
Stosowany wewnętrznie
Zawarty w bananach potas:
- wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego,
- zapobiega zawałowi serca i miażdżycy,
- witamina B6 łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i jest niezbędna w procesie tworzenia przeciwciał;
- banany wzmacniają i uodporniają organizm oraz zapobiegają wrzodom żołądka.
Stosowany zewnętrznie
Proszek z bananów stosuje się w leczeniu owrzodzeń, ropiejących wyprysków i stanów zapalnych skóry.