Vitamarket.pl
Blog - Banan Vitamarket.pl

Darmowa dostawa już od 250 zł

Banan
Banan

Banany są bylinami o gęsto wyrastających z ziemi pędach. Każdy z nich rozwija gigantyczne, podłużne liście dochodzące do 4,5 m długości. Ze szczytu, na
długim trzonku wyrasta kwiatostan, z którego po zaowocowaniu zawisają groniaste kiście żółtych, czerwonych lub zielonych bananów. Jeden pęk może się składać z około dwunastu kiści, zawierających ponad tuzin owoców, tak więc banan jest jedną z najobficiej rodzącym roślin jadalnych, a pod względem wartości
odżywczych najcenniejszym owocem. Banan najprawdopodobniej pochodzi ze wschodniej i południowej Azji, a znany był już starożytnym Egipcjanom, którzy sadzili odmianę abisyńską, przeznaczoną do gotowania. W ciepłych krajach banany wymagają żyznej, ciężkiej gleby i dużej wilgotności powietrza. Nawet
najmniejsze przymrozki zazwyczaj niszczą tę roślinę. Istnieje znaczna liczba odmian bananów. Wśród nich najliczniejszą grupę stanowią banany z Jamajki, zwane skrobiowymi. Są one duże, pokryte ciemnożółtą skórką i mdłe w smaku z powodu małej zawartości cukru, spożywa się je tylko po ugotowaniu. Inna grupę stanowią malutkie odmiany paluszkowe, pokryte delikatną, cienką skórką; banany czerwone natomiast sprowadzone są do Europy bardzo rzadko, mają purpurową, czerwoną lub różową skórkę.

Owoce te mają mnóstwo zastosowań. Świeże i dojrzałe banany są doskonałą przekąską, po sfermentowaniu przyrządza się z nich wyśmienite likiery, świeże liście są paszą dla zwierząt, a z suszonych robi się mączkę, banany są też produktem wykorzystywanym w przemyśle kosmetycznym.

Potas będący składnikiem bananów wspomaga leczenie układu krążenia i nadciśnienia.

Banany wykazują także wiele właściwości leczniczych. Są bogatym źródłem błonnika, witaminy B6 i C. Zawierają spore ilości potasu, magnezu i węglowodanów, a mało tłuszczów i sodu. Należy pamiętać o tym, żeby jeść tylko owoce w pełni dojrzałe, ponieważ te w zielonej skórce zawierają pewne proteiny hamujące trawienie skrobi i innych cukrów złożonych. Poza tym nie powinno się jeść bananów podczas zażywania lekarstw przeciwdepresyjnych z grupy inhibitorów MAO (monoaminooksydazy), ponieważ może to powodować niepożądane reakcje.

Witamina B6 zawarta w tych owocach jest niezbędna w tworzeniu przeciwciał odpowiedzialnych za odporność organizmu.

Stosowany wewnętrznie

Zawarty w bananach potas:

  • wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego,
  • zapobiega zawałowi serca i miażdżycy, 
  • witamina B6 łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i jest niezbędna w procesie tworzenia przeciwciał;
  • banany wzmacniają i uodporniają organizm oraz zapobiegają wrzodom żołądka.


Stosowany zewnętrznie

Proszek z bananów stosuje się w leczeniu owrzodzeń, ropiejących wyprysków i stanów zapalnych skóry.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium