Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Banan

03-03-2015

Banany są bylinami o gęsto wyrastających z ziemi pędach. Każdy z nich rozwija
gigantyczne, podłużne liście dochodzące do 4, 5 m długości. Ze szczytu, na
długim trzonku wyrasta kwiatostan, z którego po zaowocowaniu zawisają groniaste
kiście żółtych, czerwonych lub zielonych bananów. Jeden pęk może się składać z
około dwunastu kiści, zawierających ponad tuzin owoców, tak więc banan jest
jedną z najobficiej rodzącym roślin jadalnych, a pod względem wartości
odżywczych najcenniejszym owocem. Banan najprawdopodobniej pochodzi ze
wschodniej i południowej Azji, a znany był już starożytnym Egipcjanom, którzy
sadzili odmianę abisyńską,  przeznaczoną do gotowania. W ciepłych krajach
banany wymagają żyznej, ciężkiej gleby i dużej wilgotności powietrza. Nawet
najmniejsze przymrozki zazwyczaj niszczą tę roślinę. Istnieje znaczna liczba
odmian bananów. Wśród nich najliczniejszą grupę stanowią banany z Jamajki, zwane
skrobiowymi. Są one duże, pokryte ciemnożółtą skórką i mdłe w smaku z powodu
małej zawartości cukru, spożywa się je tylko po ugotowaniu. Inna grupę stanowią
malutkie odmiany paluszkowe, pokryte delikatną, cienką skórką; banany czerwone
natomiast sprowadzone są do Europy bardzo rzadko, mają purpurową, czerwoną lub
różową skórkę.


Owoce te mają mnóstwo zastosowań. Świeże i dojrzałe banany są doskonałą
przekąską, po sfermentowaniu przyrządza się z nich wyśmienite likiery, świeże
liście są paszą dla zwierząt, a z suszonych robi się mączkę, banany są też
produktem wykorzystywanym w przemyśle kosmetycznym.


Potas będący składnikiem bananów wspomaga leczenie układu krążenia i
nadciśnienia.


 Banany wykazują także wiele właściwości leczniczych. Są bogatym źródłem
błonnika, witaminy B6 i C. Zawierają spore ilości potasu, magnezu i
węglowodanów, a mało tłuszczów i sodu. Należy pamiętać o tym, żeby jeść tylko
owoce w pełni dojrzałe, ponieważ te w zielonej skórce zawierają pewne proteiny
hamujące trawienie skrobi i innych cukrów złożonych. Poza tym nie powinno się
jeść bananów podczas zażywania lekarstw przeciwdepresyjnych z grupy inhibitorów
MAO (monoaminooksydazy), ponieważ może to powodować niepożądane reakcje.


Witamina B6 zawarta w tych owocach jest niezbędna w tworzeniu przeciwciał
odpowiedzialnych za odporność organizmu.


Stosowany wewnętrznie


Zawarty w bananach potas wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, zapobiega
zawałowi serca i miażdżycy, a witamina B6 łagodzi objawy napięcia
przedmiesiączkowego i jest niezbędna w procesie tworzenia przeciwciał; banany
wzmacniają i uodporniają organizm oraz zapobiegają wrzodom żołądka.


Stosowany zewnętrznie


Proszek z bananów stosuje się w leczeniu owrzodzeń, ropiejących wyprysków i
stanów zapalnych skóry.


 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże