Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Bakłażan

02-03-2015

Bakłażan to roślina warzywna wywodząca się z rodziny psiankowatych. Inne jej
nazwy to; oberżyna, psianka podłużna, psianka bakłażan, gruszka miłosna. W
odróżnieniu od ziemniaków czy pomidorów, należących do tej samej rodziny,
bakłażany nie są słodkie. Pochodzą z tropikalnych rejonów Indii, stamtąd
rozprzestrzeniły się na Bliski i Daleki Wschód, a potem na południe Europy i
wybrzeże Morza Śródziemnego.


Starożytni Grecy i Rzymianie nie znali smaku bakłażana, natomiast wzmianki o
nim pojawiają się w piśmiennictwie chińskim już w V wieku. Warzywo to zostało
sprowadzone do Europy przez Portugalczyków w XVII wieku, ale jeszcze w XIX wieku
było słabo znane na tym kontynencie i traktowano je jak lek. Bakłażan ma proste,
zdrewniałe łodygi o  zielonej fioletowej barwie, czasem pokryte kolcami.
Cały krzew zasypany jest miękkimi, prawie puszystymi w dotyku liśćmi o wyraźnym
unerwieniu. Kwiaty są obupłciowe, zebrane po kilka i mają fioletowy lub
niebieskawy kolor. Gruszkowate owoce rosną do 30 centymetrów długości, mają
przeważnie fioletowy lub czarnoburunatny kolor. Bakłażan wymaga szczególnie
dogodnych warunków uprawy, rośnie w zacisznych miejscach, lubi glebę żyzną,
wilgotną z dużą ilością próchnicy, szybko się nagrzewają. Zbiór następuje
zazwyczaj we wrześniu, gdy owoce mają około 15 cm długości, są twarde i pięknie
błyszczą. Nie jada się ich w stanie surowym, spożywane są duszone lub smażone,
choć należy pamiętać, że w czasie smażenia wchłaniają dużą ilość oleju.  


Dojrzałe warzywo powinno być twarde, a jego nasiona białe.


Istnieje wiele odmian bakłażanów; Black Enorma ma bardzo duże jagody. Quito
Orange daje małe owoce, przypominające pomarańcze , niektóre odmiany pochodzące
z Afryki rodzą malutkie, słodkie jagody podobne do borówki czarnej. Surowiec
bogaty jest w tłuszcz, białka, jedno i  wielocukrowce (np. sacharoza,
glukoza, fruktoza, skrobia, celuloza, substancje pektynowe), antocyjany, ma
spore ilości związków mineralnych; fosforu, żelaza, wapnia, manganu, magnezu i
glinu. Szczególnie dużo w bakłażanie jest soli, potasu, liście zasobne są w kwas
rybonukleinowy (RNA) i dezoksyrybonukleinowy (DNA), a owoce zawierają spore
ilości witamin B1 i B2.


Bakłażany można jeść duszone lub pieczone.


Stosowany wewnętrznie


Bakłażany regulują nieprawidłowy przebieg procesów przemiany materii,
stymulują biosyntezę białek, obniżają poziom cholesterolu we krwi; sok z
suszonych lub gotowanych owoców bakłażana wykazuje silne działanie
antybiotyczne, pomaga zapobiegać miażdżycy tętnic, zawałowi serca, pomocny jest
w leczeniu chorób wątroby i w podagrze.


 


 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże