Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia ponad 10 lat doświadczenia

Olej lniany tłoczony na zimno

24-04-2010
Wielu z Państwa być może pamięta smak dzieciństwa - chleb maczany w świeżo wytłoczonym oleju lnianym ....
O rewelacyjnym działaniu oleju lnianego przekonało się już wiele osób.
Jednak czym kierować się przy wyborze produktów tego typu dostępnych na rynku?
Najbardziej wartościowy jest ten olej lniany, który zawiera największą ilość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3.
Dlaczego?
Ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowa-nia naszego organizmu, stanowiąc między innymi budulec dla:
- każdej komórki organizmu, w tym jakże ważnej tkanki mózgowej,
- syntezy hormonów.
Nasz organizm nie wytwarza ich samodzielnie. Natomiast współczesna dieta praktycznie nie dostarcza organizmowi kwasów omega-3. Za to omega-6 obecne są w nadmiarze. Prowadzi to m.in. do zachwiania równowagi immunologicznej i nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu.
Obecnie prowadzonych jest ponad 2000 badań naukowych nad wpływem omega-3 na ludzki organizm. Wykazują one jednoznacznie, że brak odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie wiąże się m.in. z następującymi schorzeniami:
- emocjonalnymi - hormonalnymi
- metabolicznymi - układu odpornościowego
- umysłowymi - układu krążenia
- dermatologicznymi - układu nerwowego
- gastrycznymi - nowotworami
Spośród olejów dostępnych na polskim rynku, proponowany przez nas olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony Instytutu Włókien Naturalnych zawiera rekordową ilość kwasów omega-3. Na 1 litr oleju ponad 50% to omega-3.
Olej ten jest tłoczony na zimno w prasie ślimakowej (metoda „z dziada pradziada”), gdzie podczas tarcia wytwarza się temperatura maksymalnie 50 stopni Celsjusza. Dzięki temu składniki oleju zachowują swoje naturalne właściwości biologiczne.
Do produkcji używa się najwyższej jakości ziarna pochodzącego ze specjalnych upraw ekologicznych.
Lecznicze i zdrowotne właściwości oleju lnianego wynikają z zawartych w nim bioaktywnych związków, głównie kwasów tłuszczowych omega-3 i lignanów.

ZASTOSOWANIE OLEJU LNIANEGO
CIĄŻA
- Matka musi zaspokoić zapotrzebowanie płodu na NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe), omega-3 jest istotnym budulcem każdej komórki. Niedobór kwasów powoduje zmiany w składzie błon komórkowych mózgu i siatkówki oka.
- Właściwa proporcja spożycia kwasów omega-3 i omega-6 zabezpiecza przed przedwczesnym porodem.
- Przy niedoborach NNKT zaobserwowano zmiany skórne, mniejszą odporność na infekcje oraz gorszy rozwój fizyczny. Stwierdzono, że u dzieci kobiet, które uzupełniały swoją dietę w ciąży kwasami omega-3, poziom inteligencji w stosunku do rówieśników jest wyższy aż o 19%.
- Kobiece mleko jest bardzo bogatym źródłem kwasów EPA i DHA, koniecznych m. in. do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego dziecka, dlatego matka musi dbać o uzupełnianie tych kwasów we własnym organizmie.
ZDROWIE DZIECI I MŁODZIEŻY
- Niezbędny u dzieci uczących się, ponieważ do prawidłowego rozwoju neuronów konieczne jest dostarczenie sporej ilości kwasów omega-3.
- Zapobiega i wspomaga leczenie nadpobudliwości dziecięcej (zespół ADHD).
- Wspomaga równowagę hormonalną ( trądzik młodzieńczy).
ZDROWIE KOBIET
- Poprzez zawartość wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6 oraz fitoestrogenów (lignany) olej lniany może korzystnie wpływać na cykl miesiączkowy, regulując proporcje hormonów organizmie. Taka regulacja przyczynia się do złagodzenia wielu objawów w tym: przedmiesiączkowe bóle głowy, depresje, bóle podbrzusza, drażliwość i obrzęki. Łagodzi objawy menopauzy i wspomaga czynności macicy, przez co może być stosowany w leczeniu bezpłodności.
ZDROWIE MĘŻCZYZN
- Olej lniany korzystnie działa na organizm mężczyzny. Stosowany jest pomocniczo przy leczeniu bezpłodności i w schorzeniach prostaty.
UKŁAD NERWOWY
- Olej lniany stosuje się jako skuteczny środek przy występowaniu drętwienia i mrowienia kończyn. Pomaga również w przypadku postępujących schorzeń mózgu i układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, depresje czy też uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę.
- Kwas alfa-linolenowy (ALA) jest podstawowym źródłem kwasu DHA będącego bardzo ważnym składnikiem mózgu. Niski poziom DHA związany jest ze zmianami nastroju, utratą pamięci, problemami ze wzrokiem i występowaniem schorzeń neurologicznych.
IMMUNOLOGIA
- Składniki oleju wzmacniają układ immunologiczny, zmniejszają ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych, aktywizują podziały komórkowe.
SPORTOWCY
- Przekształca składniki pokarmowe na energię.
- Wspomaga wzrost mięśni oraz redukcję tkanki tłuszczowej.
- Bierze udział w transporcie tlenu, produkcji hemoglobiny przez co zwiększa wydolność oraz wytrzymałość.
- Znacząco skraca czas regeneracji, ponieważ krew jest w stanie przenosić więcej życiodajnego tlenu do komórek mięśniowych oraz umożliwia naszym komórkom łatwiejsze absorbowanie składników pokarmowych tak bardzo potrzebnych do szybkiej regeneracji.
UKŁAD TRAWIENNY
- Wspomaga procesy trawienne, aktywizuje przemianę materii, co może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych, a nawet powodować ich rozpuszczanie.
- Wzmacnia, regeneruje i osłania błony śluzowe na całej długości układu pokarmowego i wydalniczego (hemoroidy).
UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY
- Powoduje obniżenie poziomu trójglicerydów i „złego cholesterolu”, a wzrost „dobrego”. Dzięki temu skutecznie przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej.
- Wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych i zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego, działa antyarytmicznie.
- Zmniejsza ryzyko zgonu po przebytym zawale.
NADWAGA I OTYŁOŚĆ
-Olej lniany pomaga przywrócić równowagę hormonalną i zmienione proporcje kwasów tłuszczowych w organizmie. Zawarta w oleju omega-3 może wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej oraz hamować powstawanie nowej.
- Wpływa korzystnie na odtłuszczanie wątroby.
ZDROWIE PSYCHICZNE
- Omega-3 stanowi budulec do produkcji hormonów szczęścia tj. serotoniny i dopaminy. Badania wykazują, że osoby cierpiące na zaburzenia emocjonalne oraz ciężkie depresje mają bardzo niski poziom kwasu DHA we krwi.
ZAPOBIEGANIE I LECZENIE CHORÓB NOWOTWOROWYCH, STANY ZAPALNE
- Badania laboratoryjne wykazały także, że kwasy omega-3 mogą zahamować raka piersi, a także zapobiegać rozwojowi nowotworów w innych organach.
- Umożliwia wytwarzanie w organizmie przeciwzapalnych prostaglandyn serii 1 i 3. Niski poziom tych związków jest jednym z głównych powodów występowania różnego rodzaju stanów zapalnych, w tym zapalenia stawów, zapalenia okrężnicy, jelita grubego itd.
- Składniki oleju lnianego zmniejszają ryzyko raka prostaty. Badania przeprowadzone wśród pacjentów chorych na raka prostaty, którzy stosowali w diecie olej lniany przez około 5 tygodni wykazały spowolnione tempo podziałów komórek nowotworowych oraz wzrost szybkości ich umierania w stosunku do pacjentów, którzy go w diecie nie stosowali.
- Zawarte w oleju lignany wykazują silne działanie antyoksydacyjne.
SKÓRA, WŁOSY, PAZNOKCIE
- Ze względu na swoje dobroczynne właściwości olej lniany bywa używany w leczniczym masażu skóry, odżywiając ją i nadając jej elastyczność.
- Wspomaga leczenie chorób skóry m.in. egzemy, łuszczycy, popękane pięty i inne.
- Dla skór suchych z objawami łuszczenia, mało elastycznych, szorstkich, starzejących się
- W przypadku skór tłustych gwarantuje właściwą płynność łoju skórnego i jego równomierne rozprowadzanie na powierzchni naskórka. Nie dochodzi wówczas do zaczopowania ujść gruczołów łojowych i powstawania zaskórników.
- Jest wspaniałą odżywką dla ”zmęczonych” włosów.
ZDROWIE ZWIERZĄT
- W diecie psów i kotów regularne stosowanie oleju lnianego zapobiega matowieniu sierści i różnym chorobom skóry w tym łupieżowi, łojotokowi, linieniu oraz prosówkowym zmianom skóry jak również skutecznie wspomagają leczenie w/w chorób.
- Jest cennym składnikiem pod względem energetycznym w końskiej diecie. Ma też dobroczynny wpływ na przemianę materii, jak również na sierść. Działa przeciwko wysuszeniu i pęknięciom kopyt.

Czy wiesz, że…
- siemię lniane zawiera 700 !!! razy więcej lignanów niż inne gatunki roślin (lignany - roślinni prekursorzy hormonów tkankowych o właściwościach przeciw nowotworowych),
- nasz olej lniany zawiera dwa razy więcej kwasów omega-3 niż olej z wątroby rekina,
- w 60 % nasz mózg zbudowany jest na bazie kwasów omega-3,
- już po kilku dniach stosowania oleju lnianego możemy przywrócić w organizmie homeostazę czyli równowagę,
- brytyjski ekspert Richard Doll stwierdził, że stosowanie oleju lnianego w codziennej diecie zapobiegłoby tylko w Wielkiej Brytanii 450 zgonom dziennie,
- podstawowym tłuszczem w diecie kulturystów jest olej lniany.
Od kilkudziesięciu lat karierę robi Dieta dr Budwig, czyli spożywanie oleju w postaci specjalnej pasty - zmiksowanego chudego twarogu z olejem lnianym.
Szczegóły można znaleźć na oddzielnych ulotkach oraz stronie internetowej:
DIETA DR BUDWIG
Dr Johanna Budwig (1909-2003) - niemiecka biochemik - siedem (!) razy była za swoje osiągnięcia naukowe nominowana do Nagrody Nobla. Przez wiele uznanych autorytetów światowej nauki jej odkrycia zasługują na miarę najważniejszych w XX wieku.
Jest największym, niestety już nie żyjącym, autorytetem w dziedzinie biochemii tłuszczów oraz leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą, którą ogłosiła w 1951 roku. Od jej nazwiska dieta ta znana jest na całym świecie jako dieta dr Budwig.
Uzyskała tytuł doktora nauk w biochemii i naukach przyrodniczych. Oprócz tego z celującymi wynikami ukończyła farmację, fizykę, botanikę i biologię oraz przeszła przeszkolenie medyczne.
Rząd niemiecki wyznaczył ją jako osobę odpowiedzialną w Niemczech za badania nad wpływem farmaceutyków i przetworzonej żywności na zdrowie człowieka. Prowadziła swoją własną klinikę, w której jak sama stwierdziła, a nikt temu publicznie nie zaprzeczył - aż 90 % pacjentów z nowotworami w stanach krytycznych, którym lekarze praktykujący akademicką medycynę odebrali już jakiekolwiek nadzieje na przeżycie, "cudownie" ozdrowiało. Podczas jej dietetycznej terapii wyleczeniu ulegają także inne choroby cywilizacyjne, takie jak: arterioskleroza, miażdżyca, cukrzyca i wiele innych.
Dr Budwig ogłosiła zasady swojej jednocześnie leczniczej i profilaktycznej diety w 1951 roku. Natychmiast spotkała się z ogromnym oporem przemysłu spożywczego, przede wszystkim ze strony producentów tłuszczów spożywczych, którzy robili wszystko, aby nie dopuścić do rozpowszechniania się rewelacyjnych odkryć.
Rzesze naukowców, za jej przykładem rozpoczęły prace badawcze nad rolą kwasów tłuszczowych dla zdrowia i życia człowieka.
Dr Budwig twierdzi, że przyczyną większości przewlekłych chorób, w tym nowotworów, jest nadmierna produkcja oksydazy. Tymczasem nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład produkowanych przez organizm enzymów, rozkładających oksydazę. Niestety, użyteczność nienasyconych kwasów tłuszczowych jest zniszczona, jeśli zostaną one ogrzane, gotowane, czy potraktowane azotanami (np. dodawanymi do mięsa w procesie konserwacji).
Dr Budwig zaobserwowała wspólną dla wszystkich poważnie chorych pacjentów cechę, a mianowicie brak w ich krwi, bez wyjątku - fosfatydów, lipoprotein w tym kwasów omega-3. Jak zauważyła, w takiej sytuacji nowotwory rozwijają się bardzo gwałtownie.
Dr Budwig rozpoczęła poszukiwania naturalnego sposobu uzupełnienia koniecznych dla zdrowia fosfatydów i lipoprotein. Wynikiem tych poszukiwań jest znana już na całym świecie PASTA (ang. "spread"), czyli mieszanina dwóch zupełnie naturalnych składników: oleju lnianego i chudego twarogu. Zmiksowanie oleju lnianego z twarogiem powoduje związanie nienasyconych kwasów z białkami umożliwiając bardzo szybkie i pełne wchłanianie w układzie pokarmowym i transportowanie w organizmie.
Białka twarogu są bogate w siarkę - bardzo istotny składnik wszystkich tkanek oraz m.in. witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny - jest więc niezbędna do prawidłowego spalania białek węglowodanów i tłuszczów.
Zmiksowanie oleju lnianego, który praktycznie aż w 95% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone, powoduje, ze tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie. Jest to bardzo istotna przemiana, która właśnie umożliwia m.in. bardzo szybkie przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transportowanie we krwi i limfie.
ZASTOSOWANIE DIETY DR BUTWIG
Na podstawie tej długoletniej praktyki klinicznej dieta dr Budwig znalazła zastosowanie w leczeniu następujących schorzeń:
1. nowotwory łagodne i złośliwe,
2. arterioskleroza,
3. atak i zawał serca,
4. arytmia,
6. otłuszczenie wątroby,
7. astma oskrzelowa,
8. problemy trawienne,
9. wrzody żołądka,
10. schorzenia prostaty,
11. artretyzm,
12. wszelkie problemy dermatologiczne,
13. schorzenia wieku starczego,
14. problemy z nauką i pamięcią (aktywizacja pracy mózgu),
15. stwardnienie rozsiane,
16. reakcje autoimmunologiczne,
17. schorzenia woreczka żółciowego,
18. cukrzyca,
19. wady wzroku i słuchu,
oraz jako odżywka dla niemowląt i dzieci.
DIETA DR BUTWIG – ZASADY DLA ZDROWYCH I CHORYCH
Podstawowe zasady diety dr Budwig
Podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno, nieczyszczony, wysokolinolenowy.
Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.
W ramach diety należy również spożywać:
Owoce - świeże 3-4 średniej wielkości porcji dziennie. Owoców nie należy mieszać.
Soki owocowe -świeże, przynajmniej raz dziennie szklankę. Pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych a zjedzeniem pasty powinno upłynąć kilka godzin.
Warzywa-świeże, 4-6 filiżanek dziennie, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych i brokułów. Warzywa można mieszać.
Zboża - w postaci chleba i płatków z nieoczyszczonych, pełnych ziaren – 3-4 filiżanek dziennie.
Ryby-świeże, oceaniczne, najlepiej łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk (bardzo bogate w omega-3) - 10 do 25 dkg dziennie.
Mięso i drób - tylko nieprzetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt, którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w ilościach - okazjonalnie. W przypadku ciężkich chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie.
Płyny - pić 2 litry wody (oczyszczonej filtrami, albo butelkowanej źródlanej, ale nie mineralnej) dziennie.
Inne zalecenia
Codzienne uzupełnianie diety produktami fermentacji mlekowej.
Wskazana jest 1 szklanka letniego mleka acidofilnego, kefiru , maślanki lub jogurtu zmieszana z 2 łyżeczkami świeżo zmielonego siemienia lnianego.
Korzystnie jest spożywać naturalnie słodkie produkty, jak: daktyle, figi, gruszki, jabłka, winogrona oraz miód.
Należy unikać syntetycznej witaminy A, ponieważ zawiera produkty oksydacji. Natomiast naturalna prowitamina A, czyli betakaroten występujący na przykład w marchewce jest bardzo pożądany w diecie.
Codziennie uzupełniać poziom witamin z grupy B, których bogatym źródłem jest m.in. maślanka, jogurt, czy drożdże spożywcze (zawsze należy je przed spożyciem zagotować!!!).
Osobom wycieńczonym chorobą, dr Budwig zaleca spędzanie jak największej ilości czasu na zewnątrz, w słońcu.
DIETA DR BUTWIG DLA OSÓB PRZEWLEKLE CHORYCH
Skuteczność lecznicza diety dr Budwig w leczeniu chorób przewlekłych w tym uznanym za śmiertelne zależy od bezwzględnego przestrzegania wszystkich zaleceń dietetycznych dr Budwig, ze szczególnym uwzględnieniem zakazu spożywania produktów zabronionych (w tym cukru i wszelkich tłuszczów poza olejem lnianym!).
NIE ZALECA SIĘ STOSOWANIA DIETY PODCZAS CHEMIOTERAPII ORAZ INTENSYWNEJ KURACJI LEKOWEJ.
Przy chemioterapii tylko część leku „wprowadzana” jest do akcji, pozostałą część organizm stara się za wszelką cenę unieszkodliwić (bo chemioterapeutyk jest „trucizną” i uszkadza komórki organizmu, nie tylko chore, ale i te zdrowe). To unieszkodliwienie polega na tym, że organizm odkłada część leku w postaci złogów w tkankach.
Oczyszczanie w trakcie chemioterapii, może znacznie zwiększyć ilości działających toksyn, a to z kolei może się okazać zbyt dużym obciążeniem dla pacjenta. Dieta działa bowiem silnie oczyszczająco.
Terapia dietą dr Budwig musi trwać do całkowitego wyleczenia, a konwencjonalna medycyna zakłada, że jest to okres 5 lat od ustąpienia objawów choroby. Muszą się Państwo liczyć z tym, że ta gruntowna zmiana sposobu odżywiania nie może być krótsza niż dwa lata, choć efekty mogą być widoczne w bardzo szybkim czasie (wyniki badań).
6 przykazań dietetycznych
1.Spożycie cukru w jakiejkolwiek oczyszczonej postaci jest zabronione (w tym biały i brązowy cukier, ciasta cukiernicze, słodzone sklepowe soki itp.)
2.Spożycie innych tłuszczów poza olejem lnianym jest zabronione (w tym tłuszcze zwierzęce, oleje roślinne, oleje sałatkowe, sklepowe majonezy, MARGARYNY (!!!), masło)
3.Spożycie mięsa jest zabronione ( przede wszystkim ze względu na powszechnie używane w produkcji hormony, pestycydy, antybiotyki i konserwanty blokujące przemiany metaboliczne nawet oleju lnianego).
4.Jeść należy wyłącznie świeże potrawy zrobione na bazie świeżych składników, najlepiej ze sprawdzonych źródeł (sklepy ze zdrową żywnością).
5.Na pół godziny przed każdym posiłkiem należy wypić przynajmniej pół szklanki wody lub świeżego soku owocowego.
6.Jak najdłużej w ciągu dnia należy przebywać na świeżym powietrzu, jeśli to możliwe w słońcu.
PRZEPIS NA PASTĘ DR BUTWIG
Pastę dla jednej chorej osoby (porcja dzienna) wykonuje się miksując przez 5 minut :
6-8 łyżek stołowych oleju lnianego zimno-tłoczonego nieczyszczonego, wysokolinolenowego

12,5 dkg chudego białego twarogu
mały kubeczek naturalnego jogurtu (0% tłuszczu, nieowocowego), maślanki lub kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji (jogurt dodać po 4 min. miksowania oleju z twarogiem).
Do miksowania dodajemy szczyptę pieprzu cayenne i łyżeczkę miodu (naturalnego, nie podgrzewanego). Możemy dodać również takie przyprawy jak: kurkuma, kardamon, cynamon itp.
Tak przygotowana pasta jest wyśmienitym dodatkiem do porannego musli.
W przypadku gdy pasta ma być bazą sosu do warzyw, ryżu, kasz itp. wówczas nie używamy miodu a przyprawy mogą być innego rodzaju np. kurkuma, curry.
Gotowa pasta powinna mieć konsystencję kremu mleczno-jajecznego (powinna być raczej płynna). Nie jest tłusta. Mikser do wykonania pasty powinien być z naczyniem i nożami tnącymi w środku, a nie ubijak do piany czy mieszacz do ciasta.
Powyższy przepis na pastę powinny stosować również osoby zdrowe, z tą jedynie różnicą, że zamiast 6 – 8 łyżek oleju wystarczą 2 łyżki.
Po przyrządzeniu pastę należy przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Zwykle po 3 miesiącach kuracji można stopniowo zacząć zmniejszać dawkę oleju lnianego.
Osoby przewlekle chore powinny zjeść także CODZIENNE ok. 3-6 łyżek siemienia lnianego.
PASTĘ przyprawiać dopiero po zmieszaniu podstawowych składników.
Pastę można solić, pieprzyć, doprawiać na rozmaite sposoby, ale już po zmiksowaniu samego oleju z serem. Można użyć, jako przyprawy, do wyboru: czosnek, paprykę i inne. Bardzo dobre jest zmiksowanie pasty z bananem i słodkim jabłkiem - pyszny i pożywny jogurt, np. zamiast śniadania z muesli. Można tez miksować pastę z innymi świeżymi owocami wg upodobania, ale zawsze po uprzednim zmieszaniu przez 5 minut samego oleju z twarogiem.
Wyjątkowo smakuje też pasta z czosnkiem i utartymi zielonymi ogórkami jako sos np. do sałatek. Do ziemniaków i kaszy smakuje doskonale nawet nieprzyprawiona, ale dodatek szczypiorku, pietruszki, papryki lub innych ziół czy przypraw to miłe i pożywne urozmaicenie.
Dodatki do pasty proszę dodawać bezpośrednio przed spożyciem, a pastę przechowywać w lodówce niczym nie przyprawioną.
W/w treści mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej.
Zamieszczenie powyższych informacji ma na celu możliwie jak najpełniejsze wykorzystanie tego wyjątkowego produktu, jakim jest olej lniany.
Ani osoba publikująca niniejsze treści, ani jej autorzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy oraz jakiekolwiek skutki wykorzystania tychże informacji.

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże