Awokado rośnie na wiecznie zielonym drzewie z rodziny wawrzynowatych, zwane jest także gruszką aligatorową, pochodzi z Meksyku, choć uprawiane jest też w Izraelu, Nowej Zelandii, na Hawajach i w Kenii. Owoce ten do niedawna był zupełnie nieznany w Europie, do której zaczął być masowo importowany zaledwie 30 lat temu. Istnieje 20 odmian awokado o owocach owalnych lub kulistych o różnym zabarwieniu ( fioletowym, żółtym, jasnoróżowym). Najczęściej awokado ma kształt zbliżony do gruszki i wagę 15-25 dag, jasnozielony lub żółty miąższ z dużą pestką wewnątrz. Owoce zrywa się , gdy są twarde, a dojrzewają podczas transportu. Awokado zawiera 10-30% lekkostrawnego tłuszczu, w którego skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witamina A, E, wapno i żelazo. Owoc średniej wielkości zawiera około 200 kcal.
Awokado zawiera dużo tłuszczu, dlatego powinny go unikać osoby na diecie niskotłuszczowej i niskokalorycznej.
Stosowane zewnętrznie
Awokado wchodzi w skład kremu przeciwko cellulitis, a dzięki dużej zawartości witaminy A i E jest składnikiem regenerujących maseczek.
Stosowane wewnętrznie
Dzięki 80 procentowej zawartości tłuszczów nienasyconych awokado obniża poziom złego cholesterolu (LDL), zabezpieczając jednocześnie tętnice i serce przed uszkodzeniami miażdżycowymi, rozszerza naczynia krwionośne. Awokado, wpływając ochronne na układ krążenia, obniża ciśnienie krwi. Owoc ten zawiera
duże ilości przeciwutleniacza (glutationu), który skutecznie zapobiega występowaniu ciężkiej choroby wzroku, jaka jest zaćma. W infekcjach wirusowych
awokado jest składnikiem działającym korzystnie na system odpornościowy organizmu. Spożywając codziennie pół awokado (zawiera około 740 mg potasu), redukujemy ryzyko wystąpienia udaru mózgu o 40%.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby