Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Anyż

26-02-2015

Anyż, zwany popularnie anyżkiem, pochodzenia z Egiptu i Azji Mniejszej. Jest
rośliną jednoroczną, jego łodyga dorasta do wysokości 50 cm, występuje w
miejscach słonecznych i osłoniętych od wiatru, preferuje gleby zasadowe o dużej
zawartości wapnia. W okresie dojrzewania potrzebuje wysokiej temperatury. Owoce
anyżu zawierają około 3% olejku anyżowego. Jako roślina lecznicza, a także
dodatek do ciast, potraw i napojów był używany już przez Egipcjan około 1500 lat
p.n.e. Cenili go także rzymianie jako dodatek do wypieku mustaceum - rodzaju
aromatycznego ciasta - podawanego na koniec uczty w celu poprawienia trawienia.
W Grecji do posiłków serwuje się mocno schłodzony likier anyżowy zwany uzo.


Napar z anyżkiem słodzony miodem pomaga w niestrawności.


Stosowany zewnętrznie


Olejek z nasion anyżu jest składnikiem płynów do płukania jamy ustnej, pasty
do zębów oraz perfum.


Stosowany wewnętrznie


Napar z anyżu stosuje się w chorobach górnych dróg oddechowych, wykazuje on
działanie wykrztuśne, rozcieńczając śluz zalegający w oskrzelach; wpływa
stymulująco na proces laktacji u kobiet karmiących. Olejek anyżowy ułatwia
wydalanie gazów, zapobiega wzdęciom, wpływa rozluźniająco na mięśnie gładkie
przewodu pokarmowego, niekiedy powoduje odbijanie. W chorobach nerek anyż
stosuje się jako środek o działaniu moczopędnym, pomaga również w stanach
napięcia nerwowego i przedmiesiączkowego. Nalewka anyżową podawana przed
posiłkiem wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. 

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże