Szałwia lekarska to roślina kilkuletnia z rodziny wargowych, uprawiana w ogrodach jako ozdoba i świetna, choć kapryśna przyprawa (nie lubi być mieszana z innymi). Preferuje stanowiska słonecznie i żyzną glebę. Ma szerokie zastosowanie w gospodarstwie domowym, kosmetyce i medycynie. Surowcem leczniczym są liście.
Od wieków szałwia jest uważana za symbol długowieczności.
Uwaga
Szałwii nie wolno przedawkować ani stosować w dużych dawkach przez dłuższy czas, gdyż mogą wystąpić objawy uboczne.
Stosowana zewnętrznie
Napar z szałwii może służyć do przemywania oczu przy zaprószeniu obcymi ciałami. Napar z liści służy do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych. Liści używamy w kosmetyce do parówek oczyszczających i ściągających skórę. Aromat usuwa zapach zwierząt i zapachy kuchenne.
Stosowana wewnętrznie
Napar z liści pomaga w trawieniu, poprawia wydzielanie soku żołądkowego, reguluje perystaltykę jelit, pomaga przy biegunce. Herbatka lub szałwiowe wino uspakajają nerwy i poprawiają krążenie krwi, pomaga również w zaburzeniach wątrobowych, zmniejsza nadmierne pocenie się, łagodzi kaszel i pomaga w przeziębieniach. Może być lekiem regulującym miesiączkę i przekwitanie. Liście dodajemy do gotowania tłustych mięs.