Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Słonecznik zwyczajny

15-01-2015

Słonecznik zwyczajny wbrew pozorom jest rośliną pochodzenia egzotycznego,
pierwotnie był uprawiany na terenach dzisiejszego Meksyku, obecnie niemal
wszędzie można spotkać jego uprawy. kariera tej rośliny rozpoczyna się w XVIII
w., kiedy to wynaleziono metodę pozyskiwania oleju z nasion słonecznikowych.
Olej ten, popularny szczególnie na południu Europy, obok oleju z oliwek był
chętnie wykorzystywany przez prawosławnych mnichów podczas postów. W
ogrodnictwie wykorzystuje się do celów ozdobnych wiele odmian słonecznika o
kolorach kwitów: pomarańczowym i brązowym. Słonecznik z powodzeniem rośnie na
glebach wilgotnych, a wręcz bagnistych i z tego powodu w niektórych krajach
tropikalnych jest uważany za roślinę przeciwmalaryczną. Z łodyg bogatych w
celulozę otrzymuje się papier do celów przemysłowych.


Olej wyciśnięty z nasion słonecznika zawiera witaminę F i inne substancje
korzystnie wpływające na skórę.


Stosowany zewnętrznie


Okłady z odwaru ze słonecznika zwyczajnego stosuje się na krwawe wybroczyny
podskórne, stłuczenia i uszkodzenia naskórka; olej słonecznikowy jest dodatkiem
do niektórych produktów kosmetycznych, jak odżywki i balsamy. 


Stosowany wewnętrznie


Słonecznik zwyczajny w stanach zmniejszonego wydzielania soków żołądkowych
powoduje zaostrzenie apetytu ; w przeziębieniach przebiegających z podwyższoną
temperaturą ma działanie przeciwgorączkowe; nalewki sporządzane z tej rośliny
ułatwiają leczenie nieżytów górnych dróg oddechowych. 

Bestsellery

Kategorie

Zawęż produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże