Przęśl chińska to jedna z roślin tworzących odrębną rodzinę przęślowatych, zaliczaną do klasy gniotowych. Występuje w Azji Mniejszej i Himalajach.
Stosowana jest w medycynie dzięki temu, że zawiera alkaloid - efedrynę. Ma miotlaste pędy z łuskowatymi liśćmi zrośniętymi w pochwy oraz niepozornie rozdzielonopłciowe kwiaty. Surowcem leczniczym są górne części łodygi. Jest to roślina, która w końcowym efekcie przynosi organizmowi równowagę, chociaż pozornie działa przeciwstawnie. Nie wolno jej stosować w napięciu nerwowym i nadciśnieniu.
Stosowana wewnętrznie
Picie naparów lub odwarów z gałązek przęśli chińskiej pomaga usuwać skurcze oskrzelowe w astmie, gałązki mają właściwości przeciwuczuleniowe, wykorzystywane są w leczeniu:
- kataru siennego
- pokrzywki
- w przeziębieniach, charakteryzujących się dreszczami, bólem głowy, bólami mięśniowymi i kaszlem
- chorób nerek
- mają działanie żółciopędne.
Napary i odwary z korzenia zaleca się w skłonnościach do nadmiernego pocenia się.
Stosowana zewnętrznie
Olejki eteryczne z gałązek przęśli znane są ze swych właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych.