Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Podbiał pospolity

04-12-2014

Podbiał pospolity jest byliną z rodziny złożonych. To często spotykany na
nizinach chwast, rosnący na glebach gliniastych. Jest rośliną trwałą, niską. Z
pełzającego, łuskowatego kłącza wyrastają łodygi zakończone jednym koszyczkiem.
Żółty kwiat, podobny do kwiatu mniszka, jako jeden ze zwiastunów wiosny pojawia
się w marcu. Sercowate, ząbkowane liście, pod spodem biało omszone (stąd nazwa
rośliny), wyrastają później. Podbiał zawiera przede wszystkim ślizu, a także
m.in. ; garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, cukry i dużo soli
mineralnych ( zwłaszcza cynkowych).


Podbiał pospolity ma szerokie zastosowanie zewnętrzne i wewnętrzne.


Stosowany zewnętrznie


Świeże, pogniecione liście podbiału lub odwar z nich stosuje się na okłady
przy wzbierających wrzodach, otarciach i obrzękach. Napar z koszyczków jako
okład łagodzi podrażnioną skórę (Np. od słońca), można nim też przemywać twarz
przy tłustej cerze. Ususzone liście palone w fajce przynoszą ulgę przy astmie.


Stosowany wewnętrznie


Kwiaty i liście podbiału pospolitego działają wykrztuśnie, powlekająco i
rozkurczowo. Jako napar stosuje się je w kaszlu , gorączce i nieżytach dróg
oddechowych. Łagodzą bóle, podrażnienia i zapalenia, zmniejszają przekrwienie i
niszczą florę bakteryjną. Napar można pić w przypadku biegunek. Sole mineralne,
a zwłaszcza cynk, bardzo dobrze wpływają na funkcje gruczołów wewnętrznych (np.
tworzenie insuliny). Odwar z lisci można płukać bolące gardło. 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże