Miłek wiosenny jest rośliną wieloletnią o wysokości 20-40 cm. Rozpoznajemy go po grubym i krótkim ciemnobrunatnym kłączu, które wydaje kilka pędów, każda łodyga jest zakończona jednym żółtym kwiatem. Roślina ta występuje w Europie i Azji, w naszym kraju najczęściej spotykamy na terenach dawnych województw kieleckiego i lubelskiego. Należy pamiętać, że miłek jest rośliną chronioną i dla ziołolecznictwa pozyskiwany jest wyłącznie dzięki uprawom. Zioło to zawiera silnie trujące substancje, dlatego więc powinno się zachować szczególne środki ostrożności i podczas zbioru i leczenia. W lecznictwie ludowym miłek był wykorzystywany jako środek wywołujący poronienia, aż jego korzenia otrzymywano żółty barwnik.
Uwaga!
Preparaty zawierające wyciąg z milka wiosennego należy stosować ściśle według wskazań lekarza, gdyż przedawkowanie grozi ciężkim zatruciem, a nawet zgonem.
Stosowany wewnętrznie
Miłek jest stosowany w formie gotowych preparatów, podawanych w niewydolności krążenia i przewlekłej niewydolności mięśnia sercowego; wykazuje również działanie moczopędne i uspokajające.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby