Marchew siewna, z rodziny baldaszkowatych, wywodzi się z rejonu śródziemnomorskiego. W Polsce występuje kilka jej odmian. Nasiona marchwi zawierają 12 % tłuszczu i 1,5% olejku eterycznego, kwiaty - antycyjany i flawonoidy, a korzeń - karotenoidy i witaminę B2.
Wywar z liści można używać do płukania gardła i jamy ustnej przy aftach i ropniach.
Stosowana zewnętrznie
Wywar ze świeżych liści oraz świeżej zmiażdżone liście można stosować do okładu lub przemywania ropni, na świeże lub zastarzałe rany, a także wrzody, oparzenia, czyraki, łupież, liszajec. Wywar służy też skutecznie do obmywania pęknięć skóry i odmrożeń.
Stosowana wewnętrznie
Nasiona marchwi działają rozkurczowo, należy je stosować przy wzdęciach, kolce, bólach i kurczach żołądka oraz jelit. Rozszerzają naczynia wieńcowe. Pomagają też w niedomodze wątroby, nerwicy żołądka i przy zatrzymaniu moczu. Należy stosować szczyptę nasion 3 razy dziennie.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby