Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Kminek zwyczajny

18-09-2014

Roślina ta należy do rodziny baldaszkowatych. Ma wrzecionowaty, mięsisty
korzeń oraz rozgałęzioną łodygę. Na jej końcu znajduje się baldach złożony z
białych lub różowych kwiatów. Roślina kwitnie w maju lub czerwcu. Liście kminku
są pierzastosieczne, prawie nitkowate. Owocem jest charakterystyczna wydłużona,
brunatna rozłupka, podłużnie bruzdowata. Kminek można spotkać na terenie całej
Polski, rośnie na ugorach, trawiastych zboczach wzgórz, łąkach, pastwiskach i
przydrożach. Surowcem zbieranym w celach medycznych są owoce kminku. Ze wglądu
na swoje właściwości lecznicze oraz charakterystyczny aromat kminek jest często
wykorzystywany jako przyprawa w piekarnictwie, przemyśle spożywczym i
alkoholowym. Intensywny zapach kminku pojawia się w wielu mydłach, pastach do
zębów, kremach i perfumach.


Nasiona kminku dodawane do potraw ułatwiają trawienie i przeciwdziałają
wzdęciom.


Stosowany wewnętrznie


Surowe owoce kminku dawniej spożywano w przypadku tyfusu; napar z kminku
pomaga w niedoczynności żołądka, wzdęciach, wrzodach żołądka i dwunastnicy,
bólach brzucha, kolce wątrobowej i jelitowej, niestrawności, w nadmiernej
fermentacji w jelitach, zaparciach, zaburzeniach wydzielania i przepływu żółci;
kminek leczy cały układ pokarmowy, zwiększa apetyt, działa rozkurczowo na
mięśnie gładkie przewodów żółciowych, wiatropędnie, wykrztuśnie, bakteriobójczo,
mleko pędnie; nalewka z kminkiem pobudza trawienie, wzmacnia organizm po ciężkich
schorzeniach.


Stosowany zewnętrznie


Olejek kminkowy wykazuje działanie bakteriobójcze, niszczy grzyby i pasożyty
skóry, w tym świerzb.


 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże