Jemioła jest krzewem z rodziny gązewnikowatych. W Europie, Afryce, Azji i północnej Australii występuje 65 gatunków tych zielonych półpasożytów drzew. Mają oliwkowozielone, obłe łodygi, widlasto rozgałęzione, skórzaste, zimotrwałe liście i żółtozielone kwiaty. Kwitną w marcu i kwietniu. Owocami są lepkie, mięsiste jednonasienne jagody. Korzenie jemioły wykształcają tzw. korowe pasma ssące, których ssawki pobierają od żywiciela (drzewa liściaste, zwłaszcza topole i brzozy) wodę i sole mineralne. W Polsce występują trzy gatunki jemioły - najbardziej znana, jemioła pospolita, o charakterystycznych białych owocach, pasożytuje na sosnach i drzewach liściastych. Roślina ta znana jest także z tego, że z jej gałązek układa się zimowe bukiety.
Jemioła z głogiem dwuszyjkowym i lipą tworzy mieszankę ziołową o właściwościach obniżających ciśnienie.
Uwaga
Jemiołę pospolitą stosuje się tylko z polecenia lekarza, ponieważ jest środkiem silnie działającym - może powodować kolki, wymioty, majaczenia i drgawki. Jej jagody nie są jadalne.
Stosowana wewnętrznie
Wodne i alkoholowe wyciągi z jemioły pospolitej:
- Poprawiają przemianę materii.
- Napar obniża wysokie ciśnienie i reguluje pracę serca.
- Wodne (na zimno) i alkoholowe wyciągi z jemioły są dobrym środkiem tamującym krwotoki, szczególnie w nowotworach macicy.
- Można ich używać przy zbyt obfitych miesiączkach.
- Jemioła ma też działanie przeciwsklerotyczne.
- Wpływa tonizująco na układ nerwowy, łagodzi stresy.
- Jemioła pospolita jest częstym składnikiem ziołowym mieszanek sercowych i antysklerotycznych.
- Najnowsze badania wskazują, że ma właściwości przeciwnowotworowe.