Imbir to bylina rosnąca w Indiach, Chinach na Jawie, Filipinach oraz w Afryce. Według starohinduskich wierzeń pobudza wzrost i płodność roślin, zwierząt oraz ludzi. Chińczycy byli przekonani, że przynosi ona szczęcie, Filipińczycy zaś wierzą w jej odmładzające właściwości. Imbir ma metrową łodygę, lancetowate liście i żółto - fioletowe kwiaty. Mięsiste kłącze jest bogate w olejki eteryczne. Ludy azjatyckie szczególną rolą przypisują bulwom. Cenią sobie pozyskiwany z nich olejek, nalewkę z imbiru i esencję imbirową. Imbir jest przyprawą o silnym, korzennym smaku i zapachu, często stosowaną w kuchni azjatyckiej do potraw ostrych i słodkich. Suszony korzeń jest jeszcze bardziej aromatyczny niż świeży.
Uwaga
Imbir należy używać w małych ilościach. Olejek może podrażniać skórę. Nie nadaje się do pielęgnacji ciała.
Stosowany zewnętrznie
Aromatyzowany imbirem olejek stosuje się do masażu przy bólach reumatycznych. Zapach olejku stymuluje system nerwowy. Sok z utartego imbiru, połączony z olejem sezamowym, wmasowany w skórę głowy wzmacnia włosy i zwalcza łupież.
Świeże kłącze imbiru jest jadalne i stanowi wspaniały surowiec farmaceutyczny