Chinowiec jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny marzanowatych, pochodzącym z Ameryki Południowej. Rośnie do 30 m wysokości. Jego liście mają zazwyczaj eliptyczny kształt, są duże i skórzaste, a kwiaty są bardzo pachnące, zebrane w wiechy. Chinowiec porasta lesiste stoki Andów, od Wenezueli po Boliwię. W 1820 roku wyizolowano chininę, jeden z alkaloidów występujących w korze chinowca, których jest 6,5 %. Z tego 30-60% stanowi właśnie chinina. Jest ona podstawowym lekarstwem na malarię, jednak nie zapobiega nowotworom choroby i nie chroni przed przenoszeniem pasożytów przez komary. Inny alkaloid w korze chinowca- chinidyna - nie wykazuje właściwości chininy, ale za to jest środkiem pomocnym w arytmii serca i migotaniu przedsionka.
Stosowanie chinowca nie jest wskazane w chorobie wrzodowej.
Stosowany wewnętrznie
Nalewka pomaga w leczeniu niedokrwistości oraz w nieprawidłowych procesach trawienia i wchłaniania, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, pomaga w chorobach jelit, pomocna jest w infekcjach grypowych, przeziębieniu, leczy zaburzenia rytmu serca, pomocna jest w zwalczaniu problemów z układem oddechowym, tabletki są niezastąpionym lekiem przeciwmalarycznym, przeciwgorączkowymle, przeciwbólowym.
Stosowany zewnętrznie
Nalewka leczy długotrwałe ropiejące rany, można wcierać ją w skórę głowy, aby spowodować i zwiększyć dzięki temu porost włosów.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby