Bylica pospolita dorasta do wysokości 120 cm, jej kwiaty są czerwone lub żółte, powszechnie występuje na terenie całej Europy. Znana jest również pod nazwami; bylnik bielica i bylica biała. W starożytnym Rzymie była to roślina o szczególnym znaczeniu, uważano, że chroni przed wścieklizną i ukąszeniami węża. W średniowieczu panowało przekonanie, że zapobiega ona złym czarom i magii. Aromatyczne liście tego zioła stosuje się jako dodatek do potrwa, win i wódek. Bylica pospolita polecana jest także jako środek odstraszający owady, w szczególności komary.
Uwagi
Kobiety w ciąży i karmiące nie mogą spożywać bylicy pospolitej; większe dawki ekstraktu z tej rośliny są trujące!
Stosowana wewnętrznie
Wywar otrzymywany z bylicy pospolitej ma działanie żółciopędnie, stymuluje wydzielanie skoków żółciowych; ułatwia trawienie i działa odrobaczająco na przewód pokarmowy; wykazuje również działanie uspokajające, pomaga zwalczyć napięcie nerwowe.
Stosowana zewnętrznie
Napar używa się do okładów w chorobach reumatycznych oraz do przemywania trudno gojących się ran.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby