Bylica estragon jest rośliną wieloletnią, o lancetowatych, wąskich liściach i drobnych, żółtych kwiatach, zebranych w kłos; rośnie do wysokości 110 cm . Zioło
to, choć od lat jest uprawiane w Europie, wywodzi się z Azji i Ameryki Północnej. Estragon trafił do Europy dzięki wyprawom krzyżowym, które przyczyniły się do spopularyzowania go jako leku podawanego w leczeniu cholery. W medycynie ludowej bylica estragon występuje również pod nazwami, dragonek, bylica głupich, bylica dragonek. Tradycja ludowa przekazuje wiadomości o tej roślinie jako talizmanie chroniącym przed złymi mocami lub środku neutralizującym jad węża i skorpiona.
Estragon znany jest przede wszystkim jako przyprawa dodawana do zup i potraw mięsnych. W dietach zalecanych w niestrawności i nadciśnieniu może zastąpić pieprz, ocet i sól.
Uwaga
Preparaty zawierające wyciągi z tej rośliny nie mogą być przyjmowane przez kobiety w ciąży i karmiące!
Świeże liście estragonu można dodawać do sałatek
Stosowana wewnętrznie
Napar z bylicy estrogenu stosowany jest jako lek przeciwzapalny i rozkurczowy; pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci; w chorobach nerek jest stosowany jako środek moczopędny; znajduje również zastosowanie w kuracjach wzmacniających organizm.
Stosowana zewnętrznie
Odwarem sporządzonym z estragonu przemywamy rany; olejek eteryczny uzyskiwany z tej rośliny jest dodatkiem do perfum i odżywek kosmetycznych