Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Zatrucie pokarmowe

23-05-2014

Zatrucia pokarmowe to potoczna nazwa zespołu objawów żołądkowo -jelitowych, powstających po zjedzeniu żywności zawierającej jakiś toksyczne bakterie. Zespół taki w zależności od rodzaju bakterii, które go spowodowały, rozwija się po kilku lub kilkunastu godzinach do zjedzenia zakażonego pokarmu.

Objawy

W przebiegu choroby występuje zespół objawów nieżytowych ze strony żołądka i jelit. Jego nasilenie jest zależne od osobistej odporności chorego, od ilości i rodzaju spożywania drobnoustrojów lub ich toksyn. Generalnie jednak niemal wszystkich chorych dotykają podobne dolegliwości. Pojawia się ból brzucha, biegunka, nudności, wymioty, ból głowy, uczucie ogólnego rozbicia, często dołącza się dreszcze i gorączka.

Przyczyny

Bezpośrednią przyczyną zatruć są wspomniane wcześniej drobnoustroje, najczęściej są to bakterie z rodziny gronkowców, paciorkowców, salmonelli lub patogenne szczepy Escherichia coli, ale czasami powodują, je także wirusy, np. rota-wirus. Niekiedy, mimo przestrzegania zasad higieny, nie udaje nam się uniknąć zachorowania, ale w większości przypadków można mu zapobiegać, stosując odpowiednie środki. I tak należy pamiętać o częstym myciu rąk, zwłaszcza przed przystąpieniem do przygotowania posiłków, nie powinno się spożywać na surowo pokarmów, zawierających białka, a więc mięs, ryb, jajek, a także próbować ich smaku przed ugotowaniem. Jajka powinny być przed użyciem parzone wrzątkiem. Do obróbki surowego mięsa należy używać osobnych deseczek i noży; otwieracze do konserw itp. urządzenia powinny być bardzo dokładnie czyszczone. Bardzo ważny jest także sposób przechowywania żywności, nie powinna ona znajdować się dłużej niż 2 godz. poza lodówką. Bezwzględnie zabronione jest spożywanie produktów wyglądających „podejrzanie”, czyli znajdujących się w uszkodzonych opakowaniach, wydających niemiłe zapachy lub pokrytych nalotem.


Homeopatia


W przypadku objawów towarzyszących zatruciom pokarmowym polecane są: Aloe, Arsenicum album, Belladonna, Discorea i Colocynthis.

Ziołolecznictwo


Należy pamiętać, że zioła działające przeciwwymiotnie i zapierająco można zastosować dopiero wtedy, gdy dolegliwości nie ustępują po mniej więcej dwóch dobach oraz po zasięgnięciu porady lekarskiej. I tak działaniem przeciwwymiotnym odznaczającym się następujące zioła: mierznica czarna, wiązówka błotna, goździkowiec korzenny, żywokost i rozmaryn lekarski oraz mięta pieprzowa. W przypadku nasilonej biegunki można zastosować m.in. rzepik pospolity, wawrzyn szlachetny, rdest wężownik, żywokost lekarski, wiązówkę błotną, przywrotnik, czarne jagody i bodziszka plamistego.

 

Bestsellery

Kategorie

Zawęż produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże