Do najistotniejszych i najczęściej występujących nowotworów przewodu pokarmowego należą: rak żołądka, rak trzustki i rak jelita grubego. Wszystkie one wymagają konwencjonalnych sposobów leczenia, ale metody naturalne mogą wspierać terapie tradycyjne. Bardzo ważne jest natomiast to, by wykorzystując wiedzę z zakresu medycyny naturalnej, w miarę możliwości, zapobiegając powstawaniu tych nowotworów.
Rak żołądka
Objawy
Objawy raka żołądka nie są niestety charakterystyczne, pojawiają się czasami dopiero w ostatniej fazie choroby. Dochodzi wtedy do utraty apetytu, charakterystyczny jest wstręt do jedzenia, szczególnie mięsa, następuje spadek masy ciała i obserwuje się niedokrwistość. Często pojawia się uczucie sytości, gniecenie w dołku, odbijanie, mdłości i wymioty wkrótce po spożyciu pokarmu. Wymiociny mogą zawierać dużo śluzu, ślady świeżej krwi lub brunatną, fusowatą treść.
Przyczyny
Przyczyny raka żołądka nie są znaczne przyjmuje się jednak, że duże znaczenie w występowaniu tej choroby mają czynniki dziedziczne i środowiskowe, takie jak żywienie i warunki życiowe. Najczęściej rak żołądka rozwija się w jego części wpustowej lub w odżywianiu, czasami powstaje on na podłożu wrzodu żołądka. Miejscowym usposobieniem do raka są też polipy żołądka.
Kuracje naturalne mogą jedynie wspomagać leczenie zalecane przez medycynę konwencjonalną.
Leczenie
Aby było radykalne, musi być chirurgiczne. Inne terapie mogą jedynie nieco zmieniać przebieg choroby.
Dietetyka
Ponieważ za jedną z przyczyn choroby uznaje się niewłaściwą dietę, należy na nią zwracać szczególną uwagę. Nie można ona zawierać zbyt dużo soli ani wędzonego i konserwowanego mięsa. Powinna natomiast zawierać: kapustę, czosnek, cebule, soję oraz warzywa i owoce bogate w witaminę C.
Rak jelita grubego
Objawy
Podstawowymi objawami raka jelita grubego są objawy związane ze zwężaniem światła jelita przez rozwijający się nowotwór, krwawienia i objawy ogólne, takie jak niedokrwistość, spadek masy ciała, wyniszczenie. Charakterystyczne są bóle, niekiedy o charakterze kolkowym, zaparcie, biegunka lub na przemian występujące te dwa stany. W kale może być krew utajniona lub krew świeża i śluz. Powikłaniem choroby może być całkowita niedrożność jelit, perforacja jelita z następowanym kałowym zapaleniem otrzewnej oraz krwotok z przewodu pokarmowego, gdy naciekający nowotwór uszkodzi większe naczynie krwionośne.
Przyczyny
Występowanie równie często u kobiet i mężczyzn, głównie między 45. a 60. rokiem życia. Do zachorowania uosabia dieta ubogo resztkowa, zawierająca dużo węglowodanów bezbłonnikowych obfitujących w białko zwierzęce i tłuszcze. Brak błonnika przedłuża obecność pokarmów w jelitach, tym samym przedłuża kontakt błony śluzowej jelita grubego z czynnikami rakotwórczymi. Także niektóre choroby uznawane są za predysponujące do występowania raka jelita grubego. Należą do nich: wrzodziejące zapalenie oraz polipy i polipowość jelita grubego.
Leczenie
Radykalne leczenie może być tylko operacyjne, we wczesnym stadium choroby.
Dietetyka
Oto zalecenia dietetyczne, które muszą być stosowane:
Jedzenie sporej ilości:
- otrębów pszennych
- warzyw, głównie kapustnych
- jogurtów
- niskotłuszczowych produktów mlecznych
Ograniczenie spożycia:
- mięsa czerwonego na rzecz drobiu i ryb
- alkoholu, głównie piwa.