Kontakt Jak zamawiać Koszty dostawy Prasa o sklepie Vitamarket Regulamin O sklepie Strona główna

Orkisz cudowne zboże

28-04-2010
Orkisz spożywa się w postaci kaszy, kleiku, pieczywa (należy jeść wyłącznie świeże),
płatków, makaronu, klusek, naleśników, otrąb, słodyczy, kawy. Zawiera on duże ilości
niezbędnych składników odżywczych: białka, błonnika, nienasyconych kwasów
tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Według niemieckich lekarzy
systematyczne spożywanie produktów orkiszowych regeneruje cały organizm, przywracając
zdrowie. Daje na długo uczucie sytości, jak również dobre samopoczucie.
Orkisz wzmacnia ciało, jest pomocny m.in. w stanach zmęczenia, zmniejszenia
wydolności organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, zaburzeniach przemiany
wapnia, dusznicy bolesnej, dolegliwościach ze strony serca i ogólnie układu krążenia,
chorobach wątroby, chorobach nerek. Poprawia trawienie oraz funkcje układu nerwowego.
Dieta orkiszowa jest korzystna we wszystkich schorzeniach układu pokarmowego, leczy
gorączkę, grypę, krwotok, inne choroby ostre. Kasza orkiszowa zapobiega kamicy żółciowej,
zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii, natomiast
mąka zmniejsza je. Zupa jest wskazana dla osób chorych na biegunkę i po niedawno
przebytej operacji. Kawa poprawia trawienie, działa lekko przeczyszczająco. Orkisz
rozgrzewa ciało poprawiając krążenie krwi, przez co usuwa uczucie zimna w rękach i
nogach, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia.
Badania kliniczne przeprowadzone w XX w. w Niemczech wykazały, że spożywany
trzy razy dziennie orkisz z upraw ekologicznych w połączeniu z określonym sposobem
odżywiania leczy m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę
Alzhaimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonały
dla osób osłabionych, wyczerpanych, niedożywionych.
Produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie powinny zawierać w swoim
składzie domieszek innych zbóż, ziaren lub warzyw. Unikać należy naczyń aluminiowych, z
tworzyw sztucznych i z uszkodzoną emalią. Nie używać kuchni elektrycznej ani mikrofalowej
ze względu na wydzielane przez nie szkodliwe promieniowanie. Potraw gotowanych nie
wolno odcedzać, aby zatrzymać cenne składniki.
(na podst: M. Czekański „Ziola św. Hildegardy", Kraków 2000; dr W. Strehlow „ The Wonder Food Spelt" 1989)
naturoterapeuta Miłosz Wożniak
Rola jak pod żyto
We współczesnych podręcznikach szczegółowej uprawy roślin niestety nie udało mi
się znaleźć informacji na temat uprawy orkiszu. W tej sytuacji sięgnąłem do zapisków
historycznych. Ksiądz Krzysztof Huk, autor bardzo cenionego i wydanego w 1779 roku
podręcznika „O rolnictwie, zbożach, łąkach, chmielnikach, winnicach i roślinach
gospodarskich" tak pisze o tym zbożu: „Orkisz. Spelta. Dickel (po niemiecku używa się
nazwy Dinkel" dop. ZP). Jest to zboże średnie między pszenicą i jęczmieniem, miejscami i u
nas znajome. Z korzonków podobnych pszenicznym, po kilka ździebeł z trawnymi liściami
wypuszcza. Kłos ma piaskowaty, długi, ościsty, na który ziarna po dwa w łupince stulone,
rzędami osadzone są, ziarna zaś pszennym są podobne. Wieloraki jest orkisz: pszennypszenicy,
jęczmienny-jęczmieniowi bardziej podobny, kosmaty - kłosów ościstych, goły - bez
ości. Dwuziarnowy, jako się namieniło, po dwa ziarna stulone i pojedynczy po jednym ziarnie
mający. Sieją od Narodzenia Najświętszej Panny (czyli 8 września, dop. ZP) aż do św.
Michała (29 września). Rolę uprawia się jak pod żyto. Nasienie ma być roczne. Pszenny daje
mąkę do chleba białą, zdrową i posilną, jęczmienny zaś bardziej na słód do białego piwa
zażywany bywa".
Tyle zapiski sprzed dwóch wieków. Ich prawdziwość potwierdzał mi przed laty Marian
Marszałek, jeden z pionierów rolnictwa ekologicznego w Polsce i w byłym województwie
toruńskim. Orkisz rzeczywiście można wysiewać jesienią, później niż inne zboża. Wiosną
znosi intensywniejsze bronowanie. Doskonale nadaje się do wsiewek, szczególnie koniczyny
białej i czerwonej. Wyrastając wysoko tłumi chwasty. Daje dobry plon słomy. Plewki są
doskonałą paszą.
Jak młócić orkisz?
Marian Marszałek uprawiał orkisz na początku lat dziewięćdziesiątych, jako jeden
z pierwszych rolników ekologicznych. W swym gospodarstwie w Szembruczku opracował
dosyć prosty sposób omłotu tego zboża. A trzeba dodać, że przy tradycyjnym omłocie straty
ziarna są bardzo duże i wtedy rzeczywiście uprawa staje się nieopłacalna. A oto odnotowane
przed laty uwagi M. Marszałka, które nadal pozostają aktualne. - W moim gospodarstwie do
usuwania łusek i plew skonstruowałem specjalne urządzenie wykorzystując część starej
młocarni produkowanej przez zakłady w Stalowej Woli. Maszyna za pierwszym razem
wyłapuje 50-60 proc. nieczystości. Po ponownym przepuszczeniu ziarno jest już w pełni
czyste i nadaje się do sprzedaży. Część trafia do sklepów, w formie przetworów kaszki i
mąki, resztę odbiera wytwórnia makaronów razowych.
Wydajność zaś z hektara oceniam na 10-20 proc. niższą niż pszenicy. W sumie więc uprawa
jest opłacalna.
Warto jeszcze dodać, że orkisz nadaje się do uprawy ekologicznej, ponieważ naturalnie nie
wymaga stosowania nawozów sztucznych. Zaobserwowano nawet, że przy wysokim
nawożeniu wyrasta wysoko, wylęga i daje bardzo mały plon. Jest więc zbożem tak zwanym
ekstensywnym. W gospodarstwach ekologicznych wydajność ulega zwiększeniu dzięki
stosowaniu kompostów.
Przed laty w Polsce, jeszcze w okresie powojennym, orkisz uprawiano nawet w dosyć dużej
ilości w miejscowościach podgórskich. Zniknął z pól w latach osiemdziesiątych, właśnie
wtedy, kiedy zaczęto interesować się nim bardziej na zachodzie Europy.
Łuski jako lek
W krajach zachodnich zmielone łuski orkiszu traktuje się również jako lek, źródło błonnika.
Kąpiele w odwarach z plewek są środkiem pomocnym w wielu dolegliwościach skórnych. Po
ponownym przepuszczeniu, ziarno jest już w pełni czyste i nadaje się do sprzedaży. Część
trafia do sklepów, w formie przetworów kaszki i mąki, resztę odbiera wytwórnia makaronów
razowych. Wydajność zaś z hektara oceniam na 10-20 proc. niższą niż pszenicy. W sumie
więc uprawa jest opłacalna.
Warto jeszcze dodać, że orkisz nadaje się do uprawy ekologicznej, ponieważ naturalnie nie
wymaga stosowania nawozów sztucznych. Zaobserwowano nawet, że przy wysokim
nawożeniu wyrasta wysoko, wylęga i daje bardzo mały plon. Jest więc zbożem tak zwanym
ekstensywnym. W gospodarstwach ekologicznych wydajność ulega zwiększeniu dzięki
stosowaniu kompostów.
Przed laty w Polsce, jeszcze w okresie powojennym, orkisz uprawiano nawet w dosyć dużej
ilości w miejscowościach podgórskich. Zniknął z pól w latach osiemdziesiątych, właśnie
wtedy, kiedy zaczęto interesować się nim bardziej na zachodzie Europy.
Z. Przybylak
Zalecenia przy uprawie orkiszu
Agrotechnika uprawy podobna jak przy uprawie pszenicy ozimej metodami ekologicznymi.
Ważne różnice;
1. Siew - do siewu używamy nasion nie oplewionych (w łusce), siejemy na głębokość 3 do
5 cm. Można siać ręką i następnie płytko po kultywatorować, a najlepiej siewnikiem z
wałkami wysiewu do gruboziarnistych. Norma wysiewu ok. 300 kg na ha.
2. Zabiegi pielęgnacyjne; wiosenne bronowanie, dwukrotnie na krzyż ostrą broną (po
bronowaniu w nocy nie mogą być przymrozki). Przed bronowaniem dobrze wsiać
wsiewkę koniczyny lub seradeli na lżejszych ziemiach.
3. Omłot kombajnem; nasiona zbieramy razem z plewą (w łusce), ustawienie kombajnu;
Sita otwarte tak żeby przez szczeliny wpadały nasiona w plewach. Wiatr tak jak przy
owsie.
Sposoby na wydostanie ziarna z plew:
Najlepszy - przerobić bukownik od koniczyny wymieniając siatkę na sitach pół okrągłych o
oczkach 4 mm . Siatka musi być stalowa pleciona i bardzo mocna najlepsza od żwiru.
Inny sposób na kamieniowym śrutowniku, ustawiamy szczelinę ok. 4 mm i przepuszczamy
kilkakrotnie, ale za każdym razem odsiewami na wialni. Można na graneże, łuszczarce i tym
podobnych maszynach. Podobnie postępujemy przy uprawie PŁASKURKI (jara)
Mieczysław Babalski
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

strona główna | o sklepie| Warunki zakupów | płatności| koszty dostawy| Polityka Prywatności | jak zamawiać| kontakt

Colon pack i miód Manuka gratis Promocja