Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia ponad 10 lat doświadczenia


Najczęstsze pytania - FAQ

1. Czy każdy może spożywać miód Manuka?

Podstawowym przeciwwskazaniem w spożywaniu miodów Manuka jest uczulenie na pszczelego pochodzenia produkty. W takim przypadku warto skontaktować się z lekarzem. Organizacja WHO nie zaleca także podawania miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

W przypadku cukrzyków przyjmowanie miodu Manuka z pewnością podwyższy poziom cukru, gdyż w każdym miodzie jego stężenie wynosi około 70g/100g . Przed spożyciem miodu przez cukrzyka należy skontaktować się więc z diabetologiem.

Kobiety w ciąży mogą bez przeszkód przyjmować miód Manuka, gdyż jest to w 100% naturalny wyrób. W przypadku niektórych kobiet w ciąży spożywanie naszego miodu poprawia znacząco działanie układu trawiennego.

2. Dlaczego miód Manuka jest tak wyjątkowy?

Wiele się dziś mówi o wysokich wartościach zdrowotnych jakie posiadają miody. Miody Manuka są jednak zupełnie inne. Dzięki ich pozyskiwaniu z unikalnych krzewów manuka, miody te posiadają w swoim składzie naturalną substancję oznaczaną jako MGO, czyli methylglyoxal. Dzięki temu składnikowi nasze miody zaliczane są do żywności wartościowej znacząco pomagając w problemach z układem trawiennym, odpornościowym oraz korzystnie oddziałują na skórę.

Uwaga! Pamiętaj jednak, że miodów Manuka nie należy traktować jako leku ani jego substytutu.

3. Czy miody Manuka są określane jako lekarstwa?

Zdecydowanie nie. Miody Manuka nie należą ani do grupy lekarstw ani do substytutów lekowych. Dzięki swoim właściwością są one jednak uznawane za żywność funkcjonalną. Jest to jednak i tak niezwykle cenny tytuł dla naszego miodu. Żywność funkcjonalna przechodzi bowiem niezwykle rygorystyczne testy mające na celu wyizolowanie składnika świadczącego o tym, że dany produkt jest dużo bardziej unikalny niż pozostałe.

4. Jaka jest różnica między oznaczeniem MGO, a UMF?

Oznaczenie miodów UMF to stara i nieprecyzyjna metoda określania ich właściwości. Dawniej określano jedynie dobroczynne działanie niektórych miodów, ale nie wskazywano konkretnie jaki składnik miodu jest za to działanie odpowiedzialny. Do tego wyniki badań UMF są mocno nieprecyzyjne i mogą dyskwalifikować wiele produktów, pomimo tego, że są one wyjątkowe. Obecnie miody Manuka oznaczane są jako MGO, czyli wykazuje się w nich obecność składnika methylglyoxal i to właśnie dzięki niemu miód Manuka należy do grupy wyjątkowych produktów.

5. Jak rozumieć oznaczenia typu znajdujące się na miodzie?

Symbol MGO to oznaczenie potwierdzające obecność methyloglyoxalu w miodzie, która odpowiada za doskonałe właściwości miodu. Znajdujące się za tym oznaczeniem cyfry wskazują przeciętne stężenie tego składnika w miodzie. Dla przykładu oznaczenie „MGO 400+” oznacza, że w stężenie methylglyoxal-u w danym miodzie ma wartość około 400mg/kg.

6. Czy sprzedawane w sklepie miody Manuka są w 100% oryginalne?

Jeśli wahasz się gdzie kupić miód Manuka, gdyż nie jesteś pewny ich oryginalności to świetnie trafiłeś. W naszym sklepie dostępne są miody opatrzone wszelkimi wymaganymi certyfikatami oraz pozytywnie przeszły wszystkie wymagane kontrole jakości.
Więcej informacji na temat zabezpieczeń jakie stosowane są w miodach Manuka MGO dowiesz się tutaj.

7. Jak dawkować miód Manuka?

Aby cieszyć się doskonałym zdrowiem należy przyjmować miód Manuka przynajmniej raz dziennie, przed każdym śniadaniem. Dawkowanie jest tradycyjne jak dla wszystkich miodów, czyli 3 razy dziennie 1- 2 łyżeczek 30 minut przed posiłkiem.



Brak produktów w tej kategorii...

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże